Наградите за млади математици отидоха в Швейцария, САЩ и Великобритания

Наградите за млади математици отидоха в Швейцария, САЩ и Великобритания Снимка: newscientist.com

Медалите „Фийлдс”, наричани често „Нобелови премии за математика”, са най-високото отличие в тази област за учени под 40-годишна възраст.

Учредени са през 1936 г. от канадския математик Д. С. Фийлдс и се присъждат на всеки четири години за изключителни математически постижения. С тях обикновено се отличават четири души. Всеки победител получава и 15 000 канадски долара, отбелязва swissinfo.ch.

Тази година Международният математически съюз (IMU) връчи високите отличия по време на Международния конгрес на математиците, състоял се миналата седмица в Хелзинки. За първи път два медала се отправиха към една страна - Марина Вязовска от Федералния технологичен институт в Лозана (EPFL) и Уго Думинил-Копен от Женевския университет отнесоха своите медали „Фийлдс” в Швейцария. 

Родената в Киев 37-годишна Марина Вязовска е едва втората жена, удостоена с медала "Фийлдс" за 86-те години от учредяването му. Тя получи наградата за доказаателството, че математическата решетка Е8 осигурява най-плътното опаковане на идентични сфери в осем измерения „и допълнителен принос към свързани екстремални и интерполационни проблеми в анализа на Фурие“, отсъди IMU.

Уго Думинил-Копен, на 36 години, е награден за „разрешаване на дългогодишни проблеми в областта на фазовите преходи в статистическата физика“. Прелагайки принципи от теорията на вероятностите, той разкрива промените в свойствата на материята, възникващи при смяна на агрегатното състояние – напр. когато водата се превръща в лед.

Американският математик от корейски произход Джун Ху от Университета в Принстън получи своя „Фийлдс” за доказване на сложни хипотетични теории, вкл. теорията на Ходж в комбинаториката, хипотезата на Даулинг-Уилсън за геометричните решетки, хипотезата на Херон-Рота-Уелш за матроидите, теорията на лоренцианските полиноми и т.нар. „Предположение на Мейсън”.

Британецът от Оксфордския университет Джеймс Мейнард грабна голямото признание за своя принос към аналитичната теория на числата, довел до голям напредък в разбирането на структурата на простите числа и в диофантовата апроксимация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: