677 млн. евро стипендии за необичайни научни изследвания

677 млн. евро стипендии за необичайни научни изследвания Снимка: Pixabay

25 европейски държави ще посрещнат стипендианти от 40 националности.

Някои от най-значимите открития в наши дни са резултат на  естественото ни любопитство за функционирането на света. Научните изследвания на границата на познанието стимулират безброй иновации. Европейският съвет за научни изследвания (ЕRC) на ЕС насърчава размера на инвестициите в областта на пограничните научни изследвания. Тук високите постижения са единствният критерий за финансирането, като то се отпуска на индивидуални изследователи или на научноизследователски екипи. 

Тази година стипендиантите са пъстра група от 40 различни националности. Благодарение на финансирането 20 изследователи ще се преместят да работят в Европа. Младите учени ще бъдат базирани в 25 европейски държави, като водещи са Германия - 88,  Англия - 62, Нидерландия - 42, и Франция – 38. Победителите в конкурса са около 13% от броя на участниците.
Очаква се отпуснатите стипендии да създадат 2500 работни места за завършили докторантура, докторанти и служители в приемащите ги институции.

Мария Габриел, европейски комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, коментира: „Средствата, които ЕС отпуска на Европейския съвет за научни изследвания, насърчават талантливите и любопитни млади изследователи в Европа. Техните идеи откриват нови светове в справянето с предизвикателствата в областта на здравеопазването, енергетиката и дигиталните технологии, както и в много други области. Нашата амбиция да се справим със сегашните и бъдещи кризи зависи от добрата ни воля устойчиво да подкрепяме научните изследвания на границите на познанието.“

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: