ЮНЕСКО връчи ежегодните си награди за постижения на жените в науката

ЮНЕСКО връчи ежегодните си награди за постижения на жените в науката Снимка: unesco.org

Петте престижни отличия за 2022 г. отидоха при жени учени от Китай, Куба, САЩ, Руанда и Испания.

Китайската невроложка Ху Хайлан беше отличена за работата ѝ върху депресията и приноса ѝ в разработването на лекарства от следващо поколение за все по-разпространяващото се нервно разстройство. Тя е професор и изпълнителен директор на Центъра по невронауки към Медицинския факултет на университета Zhejiang и на своите 49 години е един от най-младите носители на отличието досега. Същевременно Ху Хайлан е седмият награден представител на Китай от учредяването на наградата през 1998 г.

Мария Гузман Тирадо от Куба беше отличена за пионерската си разработка в разбирането и лечението на треската денга или т. нар. „тропически грип“. 

Високо оценен бе приносът на Каталин Карико от САЩ в развитието на технологията, свързана с информационната РНК, която доведе до пробив в разработването на ваксини срещу COVID-19. 

Агнес Бинагвахо от Руанда получи признанието за ролята й в създаването на нова система за обществено здравеопазване за най-уязвимите социални кръгове в Африка. 

Испанката Анджела Нието получи приза за своите изследвания на диференциацията на клетките по време на ембрионалното развитие. Откритията ѝ подобриха лечението на рак и разпространението му в тъканите.

Отличията на петте дами бяха връчени в централата на ЮНЕСКО в Париж в четвъртък вечерта. Генералният директор на организацията на ООН за образование, наука и култура Одри Азуле каза на церемонията по награждаването, че светът се нуждае от наука, а науката има нужда от жени, така че научните среди трябва да бъдат по-отворени към жените, особено в критично важните моменти от кариерата им.

Заради пандемията, в последните две години церемонията се провеждаше онлайн, така че в четвъртък пред научната общност се представиха и носителките на наградата за 2020 г. и 2021 г.

В продължение на повече от 20 години ЮНЕСКО ежегодно награждава пет изключителни жени учени, насърчавайки баланса между половете в научните среди и вдъхновявайки по-младите представителки на науката да градят уверено научната си кариера. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: