Египет освободи млад учен след 22 месеца затвор без съд и присъда

Египет освободи  млад учен след 22 месеца затвор без съд и присъда Снимка: fim-cisl.it

Патрик Заки напусна вчера следобед полицейския участък, но все още не е оневинен.

Арестът му продължи близо две години, които Заки прекара в суровия затвор Тора в Кайро. Изпитанията на 30-годишния социолог обаче не свършват до тук – той все още е подсъден, с риск да получи до 5 години затвор, макар че вчера съдът не му е наложил дори подписка, пише fanpage.it.

„Надяваме се, че на следващото изслушване ще бъде предприета тази допълнителна стъпка, която всички очакваме и това е признаването на неговата невинност, но и днес беше постигнато много“, каза Рикардо Нури, говорител на Amnesty International в Италия. Той благодари на всички групи и местни италиански власти, на универистети, политици и парламентаристи, и особено на италианските и световни медии, които 22 месеца приковаваха вниманието на обществеността към съдбата на Патрик Заки.

Младият учен прави магистратура в Университета в Болоня по програмата Erasmus Mundus, с тема правата на жените и равнопоставеността между половете. Освен това провежда изследвания за Египетската инициатива за лични права (EIPR), организация за правата на човека със седалище в Кайро. За режима в Екипет и двете му занятия са достатъчна причина, за да бъде счетен за неблагонадежден.

Заки е арестуван на 7 февруари 2020 г. при пристигането му на международното летище в Кайро. Разпитват го 17 часа за следването му в Италия и проучванията му. През цялото време на разпита, който се провежда в помещение на летището, Патрик е със завързани очи, а след това е отведен на неизвестно място. На следващия ден са му повдигнати обвинения за „разпространение на фалшиви новини и подбуждане към протест”, а арестът му е удължаван периодично с по няколко седмици, докато се стигне до завършилите вчера 22 месеца. Адвокатите му твърдят, че в затвора е бил заплашван, бит и измъчван с електрошок. 

Със случая на Патрик Заки се зае Европейския парламент и особено групата на италианските евродепутати. Към тях се присъединиха Amnesty International и организацията „Учени в риск”. Италианският парламент поиска „по извънредни причини” да му се даде италианско гражданство, а холивудската звезда Скарлет Йохансон записа и разпространи заклеймаващ клип по случая. Демонстрации в подкрепа на Патрик Заки имаше в Болоня, Милано, Неапол и Флоранция, а 12 италиански университета изпратиха до египетските власти петиция за освобождаването му. 

Документът е подкрепен и от родителите на Джулио Реджени, италиански докторант в Кеймбридж, отвлечен през февруари 2016 г. от улицата в Кайро, където провеждал социологически проучвания по време на стажа си в Американския университет. Открит е с прерязано гърло край магистралата Кайро – Александрия и заключенията на италианските патолози са, че е бил измъчван. 

Всички се надяват международният натиск да повлияе и за окончателното оневиняване на Патрик Заки на следващото дело срещу него, насрочено за 1 февруари 2022 г. Случаят за пореден път повдига въпроса за човешките права в тоталитарните режими и същевременно е ярка демонстрация за силата на международното единство. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: