Замърсяването на въздуха от транспорта, е свързано с увеличаване на смъртността

Замърсяването на въздуха от транспорта, е свързано с увеличаване на смъртността Снимка: https://pixabay.com/

Международен екип от учени откри силна връзка между дългосрочното излагане на замърсен въздух по пътищата и повишената смъртност

Резултатите от изследването са публикувани в списание Environment International.

Известно е, че замърсяването на въздуха не само вреди на белите дробове и води до различни заболявания, включително сърдечни, но също така може да причини проблеми с очите, кожата и червата. 


Много научни трудове отбелязват ролята на автомобилния транспорт в замърсяването на въздуха, но влиянието на замърсяването, чийто източник е само транспортът, е малко проучено.

Изследователите са извършили систематичен преглед на около 200 проучвания за замърсяването на въздуха. Научните статии се различават значително по дизайн и методи.

Например, някои са разглеждали въздействието на замърсяването от трафика върху една група хора, като например учителите в Калифорния. Други са проведени на по-регионално ниво, засягайки населението на големи градове като Барселона или Рим, или страни като Япония или Дания.

Повечето проучвания показват, че дългосрочното излагане на замърсяване на околната среда вероятно води до повишени нива на смъртност, главно поради увеличаване на белодробните заболявания като рак или хронична обструктивна белодробна болест.

Освен това експертите са установили, че при бързо движение във въздуха се изхвърлят частици прах и мръсотия поради износване на гумите и пътната настилка. Това означава, че дори с преминаването към електрически превозни средства са необходими допълнителни мерки за намаляване на въздействието на този вид замърсяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: