Пластмасата на растителна основа вече е реалност

Пластмасата на растителна основа вече е реалност Снимка: swissinfo.ch

Учени от Федералния технологичен институт в Лозана и Университета по природни ресурси и науки за живота във Виена разработиха лесен производствен процес, който превръща растителни отпадъци в пластмаса, подобна на широко разпространения материал PET.

Производството на екологична биоразградима алтернатива на замърсяващата пластмаса за ежедневна употреба е обект на изследване в много страни, но досега учените не успяваха да се преборят с редица сложни проблеми. Двата екипа от Швейцария и Австрия вярват, че са намерили идеалното решение, пише swissinfo.ch. 

Тяхната пластмаса, която се изработва от растителни остатъци от селскостопански и други растения, е здрава, топлоустойчива и може да се използва за опаковане на храни, както и да постави началото на края в глобалното замърсяване с неразградими пластмасови отпадъци.

„По същество ние просто „готвим“ дървесина и други остатъци от растенията, които не стават за храна, и ги превръщаме в евтини химикали. Процесът е изненадващо прост”, казват от екипа. 

Техниката прилага откритие, което учени от двата екипа публикуваха през 2016 г. и се основава на запазването на захарните молекули при обработката на растителните суровини. При процеса до 25% от теглото на отпадъците се превръща в пластмаса, като се запазват до 95% от захарните молекули. 

Продуктът има широк потенциал за приложение. Екипът вече е разработил опаковъчни фолиа, влакна, подходящи за текстил и нишки за 3D печат.

Новата пластмаса е уникална със запазването на непокътнатата захарна структура в молекулярния си строеж, което прави разграждането ѝ безвредно и бързо, сравнимо с разграждането на изходните растителни суровини. Производствиният процес е лесен, залагайки на толкова разпространената в природата захарна молекула. Затова от екипа казват, че „не е нужно да променяме това, което природата вече ни е дала, а да го използваме”.

Като символ на това виждане, за един от първите триизмерно принтирани образци от новата пластмаса учените са избрали формата на ажурно листо, показвайки същевременно колко е подходящ продуктът им за 3D печат – техника, която намира все по-широко приложение. Сега задачата на екипите е да организират промишленото производство на растителната пластмаса и да наложат въвеждането ѝ във възможно най-широк спектър сектори. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: