Безотговорни туристи повредиха Испанските стълби в Рим два пъти за един месец

Безотговорни туристи повредиха Испанските стълби в Рим два пъти за един месец Снимка: matadornetwork.com

Архитектурният ансамбъл от XVIII век е една от знаковите забележителности на Вечния град, наред с Колизеума и фонтана Ди Треви.

Независимо от времето, сезона или часа, многолюдната многоезична тълпа туристи е обичайна атмосфера за Стълбите на площад „Испания” в Рим, 24 в денонощието, седем дни в седмицата. Едва ли бихте очаквали обаче да видите превозно средство по емблематичните мраморни стъпъла. 

Но и това се случи – в средата на май турист с кола под наем не се справи с навигацията и в крайна сметка се спусна по стълбите. Според римската администрация по историческото наследство, водачът с наетото Maserati е счупил две от 138-те стъпъла. 

Ако несръчният шофьор е сторил това неволно, то нищо не може да обясни отношението на две американски туристки, които в началото на май хвърлиха електрическия си скутер от върха на стълбите надолу. Вандалският акт, уловен от видеонаблюдението и десетки смартфони на другите туристи, е нанесъл на историческата забележителност щети в размер на около € 25 000, съобщава Euronews. Американките са били идентифицирани от римската полиция и глобени с по € 400. 

Испанските стълби са култова туристическа дестинация във Вечния град. Разположени в северозападната част на центъра на града, те свързват църквата Trinità dei Monti с площад „Испания”. Архитектурният ансамбъл е ярък образец на късния римски барок и същевременно - чест декор на култови филми, започвайки през 1953 г. с „Римска ваканция” с Одри Хепбърн и Грегори Пек. През 2015 г. Испанските стълби са основно реставрирани с дарение на стойност  € 1.5 милиона, предоставено от луксозната марка Bulgari.

Стълбите обикновено са плътно заети от туристи, на които обаче е забранено да сядат по тях (макар че всички го правят), но особено – да ядат. Архитектурният символ се наблюдава от карабинери, които се надяват нарушителите да не намерят последователи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: