Експериментално лекарство срещу рак премина 100% успешно първото си клинично проучване

Експериментално лекарство срещу рак премина 100% успешно първото си клинично проучване Снимка: mskcc.org

След шестмесечно лечение с Dostarlimab всички 18 пациенти, участвали в проучването, са влезли в ремисия, която продължава вече две години.

„Това се случва за първи път в историята на лечението от рак“, казва пред The ​​New York Times д-р Луис Диас, един от водещите учени в експеримента, онколог в Раковия център „Слоун-Кетеринг” (MSKCC) в Ню Йорк. Той отбелязва, че пациентите не са имали значителни странични ефекти по време на лечението си, макар че малкият им брой може би не изчерпва възможните нежелани реакции. 

Dostarlimab е имунотерапевтично лекарство, което за първи път се прилага при лечението на колоректален рак. Препаратът действа, като най-общо казано, „демаскира” раковите клетки, позволявайки на имунната система да ги идентифицира и унищожи.

Пациентите, участвали в проучването, са имали тумори с генетични мутации (MMRd), които реагират по-слабо на химиотерапия и лъчетерапия, увеличавайки необходимостта от хирургична намеса. Същевременно MMRd мутациите могат да направят раковите клетки по-уязвими към имунния отговор, особено ако е подсилен от имунотерапевтичен агент - в този случай, dostarlimab. 

Първоначално експерименталното лечение трябвало да подготви пациентите за стандартна химио и лъчетерапия и операция. Но след шест месеца прием на достарлимаб, ракът на пациентите се оказал неоткриваем при физически преглед, ендоскопия, PET или MRI скенер.

Проучването, публикувано в New England Journal of Medicine посочва, че в рамките на две години след лечението заболяването не се е върнало при нито един от участниците, така че никой от тях не е претърпял химиотерапия, лъчетерапия или хирургическа намеса.

The ​​New York Times цитира д-р Хана Саноф от Университета на Северна Каролина, която не е участвала в проучването, но казва, че експериментът е „малък, но завладяващ“ и резултатите му са „причина за голям оптимизъм”. Според нея изследването предоставя нещо, което може да е ранен предшественик на „революционна промяна” в лечението на рак. 

Препаратът принадлежи към вид лекарства за имунотерапия, които действат не като атакуват директно самия рак, а по същество карат имунната система на човека да свърши работата, обяснява д-р Саноф. Тя предупреждава, че този подход не бива да измества настоящия лечебен протокол, заради малкия обхват на изследването и сравнително краткия двугодишен период след провеждането му, за да се каже, че достарлимаб е довел до пълно излекуване.

Д-р Кими Нг, експерт по колоректален рак в Harvard Medical School, каза пред The ​​New York Times, че резултатите са „забележителни“ и „безпрецедентни“, но смята, че трябва да бъдат повторени. Същото искат и учените, провели експерименталното лечение. Те са развълнувани от обещаващите резултати, но предупредиха, че все още не бива да се правят заключения за пълно излекуване и подготвят повторение на изследването си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: