Наномедицината доближи лекарите към победата над рака

Наномедицината доближи лекарите към победата над рака Снимка: ferra.ru

Но, както обикновено, са необходими допълнителни изследвания

Наномедицината се развива с бързи темпове и в последните години тя предоставя всевъзможни вълнуващи възможности за лечение на редица заболявания. Ново изследване демонстрира как може да се използват миниатюрни частици в качеството им на механично лекарство вътре в клетките, за да предизвика смъртта на раковите клетки, същевременно оставяйки здравите невредими.

За това съобщава New Atlas.

Откритието е дело на учени от Националния изследователски съвет на Испания, които си поставят за цел да разберат по-добре как механичните сигнали могат да определят съдбата на отделните клетки. Цитоскелетът, който придава на клетките форма и структура, в комбинация с мембраната им, образуват механична система, която може да промени функциите на клетката под въздействието на физически сили.

Някои химиотерапевтични лекарства имат за цел да променят тази механична функция и да доведат до гибелта на раковите клетки. По-дълбокото изучаване и разбиране на тези фини системи може да открие още повече възможности пред медицината и да доведе до високоефективни методи на лечение, които унищожават раковите клетки отвътре.

За да изучат тези възможности, изследователите разработват силициев наночип за дестабилизиране на клетъчната механика по време на клетъчното делене, наречено митоза.

Работейки в лабораторни условия с ракови клетки, взети от шийката на матката, учените ги инкубират заедно с чипове във формата на звезда и установяват, че те се вграждат в клетката с висока скорост. Около 90 % от клетките, в които са вградени устройствата, показват признаци на променен клетъчен цикъл, като в около половината от тях клетъчното делене е забавено или блокирано.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: