Земята след хората: кои животни ще останат след нас

Земята след хората: кои животни ще останат след нас Снимка: earth-chronicles.ru

Какъв живот на Земята може да процъфтява в климата, който рискуваме да създадем?

Колкото и да ни се иска да мислим, че ние и нашето малко ъгълче от галактиката сме неразривно свързани помежду си, това всъщност не е така. И ако един прекрасен ден нас вече няма да ни има - или ще загинем, или ще напуснем кораба и ще отлетим в Космоса, на Земята и без нас ще се случват много интересни неща. Неприятно е да се мисли за това и, разбира се, това е нежелателен изход, но въпреки това е интересно да си го представим, пише порталът earth-chronicles.ru.

Да разгледаме няколко вида, които могат да процъфтяват, когато хората и много други животни изчезнат от Земята поради неконтролираното глобално затопляне и предизвиканите от него климатични промени.

Медузи

Вече виждаме доказателства, че затоплянето на нашата планета е много подходящо за медузите. Те предпочитат по-топлите води и вече има безброй съобщения за тяхното "разширяване на територията" поради променящата се температура на океана.

Медузите също така са в състояние да процъфтяват в океанска вода с по-малко съдържание на кислород, нещо, което ще наблюдаваме все по-често, ако изменението на климата продължи. 

Поради тези причини няма съмнение, че тези невероятни животни ще продължат да доминират в океана в близко бъдеще. Дали ще могат да запазят или затвърдят своето господство, ще зависи от това, дали техните хранителни източници - различни малки организми, вариращи от планктон до дребни риби и ракообразни, ще останат тук.

Комари

Независимо дали тази мисъл е привлекателна или не, комарите са едни от най-вероятните животни, които ще процъфтяват на по-топла планета. Те вече процъфтяват в горещия, лепкав тропически климат и, както казват учените, се чувствт най-добре при температури над 60 градуса (или по-добре около 80).

Освен това, въпреки че несъмнено ще им липсваме, когато ни няма, комарите не се хранят само с човешка кръв; те изсмукват храна от всички видове живи същества, от животните, цветята, до бактериите във водата (които ще са още повече). Напълно е възможно да създадем перфектната среда за процъфтяване на комарите.

Морски птици

Колкото и да акцентираме вниманието си на температурата, нивата на въглерода и повишаването на морското равнище, изследване, публикувано в списанието Nature Climate Change (и обобщено в Scientific American) установи, че друга последица от изменението на климата е увеличаването на вятъра (и не само при екстремни метеорологични явления).

Предполага се, че това от своя стрна може да бъде от полза за морските птици, като албатросите например, тъй като ще им помогне да летят по-бързо и следователно ще им даде повече време за ловуване. Според наличните данни, това вече е довело до по-успешно размножаване и увеличаване на телесното тегло на птиците. Тези фактори, съчетани с факта, че птиците обикновено се адаптират добре към топлината, предполагат, че морските птици също ги очаква добър живот.

Насекоми

Вече говорихме за комарите, но също така си струва да се отбележи, че насекомите - като цяла категория, вероятно ще понесат добре изменението на климата. И причината в този случай е проста: те вече са го правили преди. Конкретните оценки за произхода на насекомите варират, но с увереност може да се каже, че те са се появили на Земята преди 400 милиона години (ако не и повече).

Това означава, че те вече са преживели множество масови измирания, както и много по-горещи периоди в историята на планетата (през по-голямата част от живота на насекомите средната температура е била много по-висока, отколкото е сега). С други думи, хлебарките, термитите и много от техните пълзящи роднини ще се чувстват напълно добре.

Жаби-бикове

Преди няколко години в блога на вестник "Ню Йорк Таймс" беше публикувана статия, озаглавена "Подгответе се за нашествието на жаби-бикове". Стигайки до сравнението с печално известния конквистадор Ернан Кортес, статията представя гигантскитежаби като страховити нашественици, мигриращи в зависимост от температурните промени при необходимост, ловувайки всичко - от бръмбари до прилепи и дори разпространявайки болести, които убиват други земноводни.

Накратко, тези на пръв поглед невинни и дори комични същества са убийци и са демонстрирали способността просто да се придвижват в нова среда на местообитание, ако е необходимо и д доминират в нея. В съчетание с неизбирателния им рацижн на хранене, това им позволява да преживеят добре изменението на климата, по един или друг начин.

Разбира се, тези примери са само повърхностни. Но те ни дават потенциален поглед върху нещо, за което рядко се замисляме: за живота, който ще остане на Земята, когато нас вече няма да ни има.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: