С какви химикали замърсяваме тeлата си

С какви химикали замърсяваме тeлата си Снимка: fda.gov

Наричани „вечни“, перфлуороалкилните и полифлуороалкилните вещества, известни като PFAS, са част от многохилядно семейство химикали с широка употреба в опаковките за храни.

Срещат се в телата ни и в природата, но изглежда не ги познаваме. Наскоро девет европейски неправителствени организации анализираха около 40 вида хранителни опаковки, продавани в ЕС и установиха, че 32 от тях съдържат PFAS.

„В хартиените или картонени опаковки те са средство против омазняване и не позволяват образуването на мазни петна върху плика с чипс например, така че да не замърсите пръстите си. Това е твърде слабо предимство в сравнение с възможния риск от замърсяване на тялото на потребителя", казва пред Euronews Франсоа Вейлерет, говорител на неправителствената организация Génération Futures

Европейският орган за безопасност на храните приема риска сериозно и научната общност обсъжда потенциалната вреда от тези вещества.

„В перинаталния период ако майката е изложена на влиянието на PFAS, може да има последствия за потомството“, казва Мюриел Мерсие-Бонин, изследовател по хранителна токсикология в INRAE.

„Свързваме ги със случаи на рак, увреждания на щитовидната жлеза и отслабване на имунната система. Смятаме също, че този тип съединения намаляват ефекта на последните ваксинации”, добавя Ерве Робърт, старши преподавател по хранителна токсикология в университета в Тулуза.

Tetra Pak, водещият световен производител на опаковки за храни, увеличи усилията си за производство на по-екологични продукти. От компанията казват, че PFAS присъстват едва в няколко от хилядите им продукти, но в много малки количества, далеч под нормите на европейските власти. Въпреки това, Tetra Pak се ангажираха в близко бъдеще напълно да ги изключат от производствата си. 

През следващото десетилетие Европейското законодателство може да задължи други производители на опаковки да направят същото. 

Междувременно Европейската комисия обсъжда с държавите членки основна ревизия на европейското законодателство за употреба на химикалите, включително постепенна забрана на определени PFAS. 

Освен в опаковки на храни, тези замърсители присъстват и в опаковки на козметика и полуфабрикати за микровълнови печки, в импрегнирани материи за дрехи и обувки, в готварски съдове с незалепващо покритие, в елекрониката, пожарогасителите, някои килими и други ежедневни продукти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: