Кои замърсители на въздуха могат да доведат до внезапно спиране на сърцето

Кои замърсители на въздуха могат да доведат до внезапно спиране на сърцето Снимка: zdrave.to

Съдържанието във въздуха на няколко замърсители повишава риска от сърдечен арест, установиха италиански лекари от поликлиниката Сан Матео. Те разказаха за опасността по време на Конгреса на Европейското дружество на кардиолозите.

По-рано беше известно, че замърсяването на въздуха е потенциален рисков фактор за внезапното спиране на сърцето, но връзката със специфични вещества е малко изучена и изследвана. За да изучат въпроса, изследователите събират данни за ежедневната честота на случаите на сърдечен арест през 2019 г. в няколко италиански провинции и ги съпоставят с информацията за ежедневните концентрации на различни вещества във въздуха над изследваната територия.

Общо изследователите откриват 1582 извънболнични сърдечни ареста. Те се случват по-често в дните, когато концентрацията на твърди частици (PM10, PM2.5), азотният диоксид, въглеродният окис, бензолът и серният диоксид е значително повишена във въздуха. Колкото по-силни са измененията в концентрацията, толкова повече случаи на сърдечен арест са наблюдавани. Вероятността се увеличава също и с намаляване на температурата. Освен това, изследователите откриват обратна зависимост в случая с озона - колкото повече е озонът във въздуха, толкова по-рядко се случват спирания на сърдечната дейност.

Изследователите предлагат получените данни да се използват за прогнозиране на честотата на сърдечните спирания в различни региони, въз основа на мониторинг на състава на въздуха - това ще подобри ефективността на здравните услуги. Също така, лекарите трябва да отчитат този фактор при работата им с пациетите, оценявайки рисковете от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: