Китайски изкуствен интелект предсказва траекторията на свръхзвуковите ракети

Китайски изкуствен интелект предсказва траекторията на свръхзвуковите ракети Снимка: https://pixabay.com/

Ответният удар ще е изпреварващ

Системата за противовъздушна отбрана, подпомагана от изкуствен интелект, може да оцени потенциалната траектория на приближаващо оръжие и да инициира ответен удар с три минутно изпреварване,  казват експертите.

Изследователи от Академията за ранно предупреждение на ВВС в Китай заявиха, че са разработили технология, базирана на изкуствен интелект. Той предсказва траекторията на свръхзвуковите ракети, дори когато те се приближават до целта си с пет пъти по-висока скорост от тази на звука, съобщава South China Morning Post (SCMP).

Свръхзвуковата ракета може да лети със скорост, много по-висока от скоростта на звука, и да остане извън полезрението на системите за противовъздушна отбрана за продължителни периоди от време. Русия, САЩ и Северна Корея вече тестват модели на тези оръжия. Очаква се още страни да се присъединят, като Китай се стреми да разработи контрамерки.

Сега учените са разработили уникален алгоритъм за дълбоко обучение, който премахва шума от сигнала и работи като човешки  мозък, за да се фокусира върху най-новите и важни данни. Резултатът е сложна програма за изкуствен интелект, която предсказва траекторията на свръхзвукови ракети. Прави впечатление, че за целта е необходима само процесорната мощност на лаптоп.

Системата за противовъздушна отбрана, подпомагана от изкуствен интелект, може да оцени потенциалната траектория на приближаващо оръжие и да инициира ответен удар с три минути преднина, казват изследователите.

Световните въоръжени сили са въвлечени в ожесточена надпревара във въоръжаването, което създава нови и сериозни предизвикателства за сигурността на въздуха и космоса“, казва Джан Джунбиао, компютърен учен от отдела за ранно предупреждение на ВВС на Академията за ранно предупреждение в Ухан.

Прогнозирането на траекторията е от голямо значение в борбата с оценката и прихващането от средствата за  аерокосмическа отбрана“, пишат учените в статия, публикувана   в Journal of Astronautics, рецензирана публикация на Китайското дружество по астронавтика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: