Може ли Африка да замени руския газ за Европа?

Може ли Африка да замени руския газ за Европа? Снимка: italynews.online

Европа внася от Русия около 40% от необходимия ѝ газ, като целта на ЕС е до края на тази година да намали това количество с две трети.

Това е добра перспектива за африканските производители да увеличат износа на синьо гориво за Стария континент. Но според експерти, чиито мнения събра ВВС, при сегашното производство, доставките на най-големите износители на газ от Африка - Алжир, Египет и Нигерия – биха покрили в най-добрия случай около половината руски внос на газ в Европа. Именно в това вижда шанса си Африка, тъй като при установените ресурси, разширяването на производството и инфраструктурата може да привлече много инвестиции.

Като най-голям африкански износител на газ Алжир първи се възползва от промяната в енергийната политика на ЕС. Страната има добре развита газова връзка с Европа и вече подписа споразумение с Италия за увеличаване на газовите си доставки с 40%. Италиански политици преговарят и с Ангола, Конго-Бразавил и Мозамбик, тъй като плановете на Ботуша са до края на 2023 г. да се откаже напълно от руския газ. 

Опасенията в тази посока са дали Алжир ще може да увеличи експортния си капацитет предвид нарастващото вътрешно потребление, недостатъчните инвестиции и политическата нестабилност в страната. Износът на газ за Европа може да се осуети и заради спора на Алжир с Мароко, който може да застраши жизненоважния газопровод до Испания. Ако двете страни се споразумеят, износът на газ може да нарасне значително, при положение, че Алжир увеличи производството си. 

Големият нигерийски производител на втечнен газ Nigeria LNG е затрупан с искания за газ от европейски страни. Според експертите обаче, за момента страната е в състояние да поддържа само вече сключените си договори с Испания, Португалия и Франция. Nigeria LNG работи на 72% от капацитета си и може да се насочи към пълноценно производство, но и тази възможност не е сигурна, предвид слуховете за изчерпване на газовите кладенци в западноафриканската страна и липсата на инвестиции. 

Nigeria Liquefied Natural Gas: Discussions underway for construction of  Train 8
Nigeria LNG, снимка - constructionreviewonline.com

От Nigeria LNG твърдят, че биха могли да осъществят по-голямо производство около началото на следващата година. Нигерия работи и по нов проект за втечнен природен газ, наречен Train 7, който до 2025 г. ще увеличи производствения капацитет на страната с 35%. В ход е и разработката на Train 8, като голяма част от бъдещите нигерийските доставки вече се договарят.

Нигерия е ключов участник и в мащабния проект за Транссахарския газопровод - 4400 километрова тръба, която през Нигер ще стига до Алжир и от там чрез съществуващия тръбопровод – до Европа. Проектът се точи от 70-те години на миналия век, сблъсквайки се с проблеми за сигурността, опасения за околната среда и оскъдно финансиране. Все пак на среща през февруари регионалните участници най-сетне се договориха да старират строителството. 

Набира скорост и газопроводът Нигерия-Мароко, също с крайна цел Европа. Проектът  се оценява на $ 20 милиарда и ще свързва 13 страни от западна и северна Африка, като строежът ще се осъществи поетапно в продължение на 25 години. 

От интереса на Европа към африканския газ може да спечелят Танзания и Мозамбик, въпреки че голям регионален проект, ръководен от френския гигант Total, за момента е спрян заради атаки от ислямистки екстремисти в района. 

Като цяло, експертите са на мнение, че Африка има голям потенциал да снабдява Европа с природен газ, но не и в кратки срокове, тъй като реализацията на инфраструктурата изисква време. Но с очакваните инвестиции в средносрочен и длъгосрочен план, Африка може да се превърне в основен газов доставчик за Европа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: