Големият брой деца оказва негативно влияние на мозъка в напреднала възраст

Големият брой деца оказва негативно влияние на мозъка в напреднала възраст Снимка: ferra.ru

Това показват последните проучвания

Ново изследване установи, че наличието на три или повече деца в сравнение с две има отрицателен ефект върху мозъка в края на живота, съобщава Science Daily. 

Резултатите също така показват, че този ефект се проявява най-силно в Северна Европа, където по-високата раждаемост намалява финансовите ресурси, но не подобрява социалните ресурси в този регион.

Изследователите анализират данните от проучването за здравето, стареенето и пенсионирането в Европа (SHARE), за да проучат до каква степен наличието на три или повече деца в сравнение с две деца, влияе върху когнитивните способности в края на живота

Изследването SHARE обхваща представителни извадки от по-възрастното население в 20 европейски страни и Израел. Участниците в проучването са хора на възраст 65 и повече години, които имат не по-малко от две биологични деца.

На базата на съвременни иконометрични методи, позволяващи да се отделят причинно-следствените връзки от обикновените асоциации, са получени данни, свидетелстващи, че наличието на три или повече деца в сравнение с две деца, е свързано с по-лоши когнитивни способности в края на живота. Също така се забелязва, че този ефект е еднакъв и за мъжете, и за жените.

Като причини за този ефект учените изтъкват следното: раждането на допълнително дете често е свързано със значителни финансови разходи, с по-слабото участие на жените на пазара на труда. Освен това, раждането на деца може да предизвика стрес, да повлияе на поведението, свързано с риска за здравето и да повлияе негативно на когнитивното развитие на възрастните, смятат изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: