Мисия „доброволец” в България

Мисия „доброволец” в България Снимка: pixabay.com

Помогни да спрем разпространението на COVID-19

Нов уебсайт dobrovolets.bg призовава всички граждани, които имат желание и възможност, да се включат в доброволчески дейности за преодоляване на разпространението на COVID-19 в условията на извънредно положение. Сайтът е създаден под надзора на Националния оперативен щаб към Министерския съвет.

В зависимост от индивидуалните умения, количество свободно време и местонахождение, уебсайтът предлага много различни доброволчески дейности. За целта трябва всеки доброволец да е в добро здравословно състояние, да не е криминално проявен и да има желание да помогне.

Можете да насочите енергията и познанията си в извършване на немедицински и медицински дейности в болнични заведения, да подпомогнете дейността на Министерство на вътрешните работи, на Министерство на здравеопазването или на Националния кризисен щаб.   

Втората възможност да дарите своето време и труд на добра воля е да се присъедините към екипа на Българския Червен кръст. БЧК цели да облагодетелства уязвимите хора и техните общности в съответствие с фундаменталните принципи на Червения кръст. Към тях може да се присъедини всеки, който е мотивиран от безкористни цели, без разлика в раса, пол, религия, социално положение и политически възгледи. 

Всички доброволци работят епизодично или постоянно за организацията на следните основни позиции: доброволец, предоставящ различни социални услуги; доброволец-ръководител; доброволец-експерт или съветник; доброволец-администратор; доброволец-фондонабирач; доброволец-застъпник. Ако решите да се присъедините, е нужно да осъществите контакт с общинската или областната организация на БЧК/БМЧК и да преминете през обучение по основни знания за Червения кръст.   

Третата и не толкова разгласявана по медиите инициатива е TimeHeroes. Безплатната платформа позволява на хора и организации да създават мисии и да набират доброволци за тяхното реализиране. Мотото й е „Прави повече добро”.

Към момента има над 2015 мисии с 68 812 „герои",  764 организатори с активни мисии в 224 места в страната.
Сред най-популярните са „Бъди съсед герой - предложи помощ на нуждаещите се около теб”, „Дари дезинфектанти и хигиенни материали на дома за възрастни хора в Пловдив”, „Бъди онлайн ментор и приятел на получили закрила бежанци”, „Подари стария си лаптоп или таблет за онлайн обучение на ученици в неравностойно положение”, „Включи твоя магазин или аптека в инициативата „Солидарно пазаруване" за хора в нужда”, „Помагай с пазаруване и домакински дейности на хора с интелектуални затруднения” и много други. 
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: