Молдова въвежда извънредно положение поради дефицита на газ

Молдова  въвежда извънредно положение поради дефицита на газ Снимка: https://pixabay.com/

Правителството на Молдова одобри решението за необходимостта от въвеждане на извънредно положение в страната за 30 дни

Това заяви министър -председателят на републиката Наталия Гаврилица след заседание на правителството.

„Въвеждането на извънредно положение е техническа процедура, необходима за осигуряване на енергийната сигурност на страната, отпускане на ресурси за закупуване на газ от алтернативни източници и осигуряване нивото на налягане в газовата система на необходимото ниво“, каза Гаврилица.

Тя каза, че се предвижда извънредното положение да бъде въведено от 22 октомври. Това предложение ще бъде разгледано от парламента на републиката. Ако депутатите приемат позицията на правителството, извънредното положение ще е в сила до 20 ноември.

По-рано Гаврилица каза, че не е сигурна в успешното приключване на преговорите с Газпром за удължаване на договора за доставка на синьо гориво за Молдова.

Срокът на договора за доставка на газ от Русия за Молдова изтече на 30 септември. Молдовската страна договори доставките за октомври на цена от 790 долара за хиляда кубически метра вместо предишната цена от 130 долара за хиляда кубически метра. Платените обеми не са достатъчни за задоволяване на всички нужди на републиката. Преговорите продължават.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: