Началото на края за Конвоя на свободата в Отава (обзор)

Началото на края за Конвоя на свободата в Отава (обзор) Снимка: metro.co.uk

След поредно предупреждение да се изтеглят доброволно, полицията започна методични арести на протестиращите.

Някои от демонстрантите се оттеглиха, но голяма група остана. До края на вчерашния ден бяха арестувани над 100 души. Задържаните ще останат 24 часа в ареста и ще им бъдат предявени обвинения, включително за материални щети и вандалщина, както и за това, че използват деца като щит на мястото на протеста. В операцията са изтеглени и 21 автомобила, съобщава ВВС.

„Свободата никога не е била безплатна. Какво ако ни сложат белезници и ни вкарат в затвора?“, заяви емоционално един от протестиращите пред Associated press.

Кадри от местопроизшествието показват стотици полицаи, които настъпват внимателно към сърцето на протестната зона до Парламентарния хълм. Много от демонстрантите се хванаха за ръце във верига, пеейки националния химн.

„Демонстрнти, трябва да си тръгнете. Всеки в периметъра на незаконния протест може да бъде арестуван“, написа на страницата си в Twitter полицията на Отава. Временният началник на градската полиция Стив Бел каза в края на петъчния ден: „Ще работим ден и нощ, докато това приключи“. 

По-рано вчера властите съобщиха за "съгласувани усилия" да се блокират телефоните за спешна помощ и 911. Подобна тактика беше приложена и миналата седмица, като градската система за спешна помощ и реагиране при кризи беше почти срината от лавина телефонни обаждания от телефонни номера в САЩ. 

Камарата на общините и Сенатът на Канада отмениха петъчните си заседания заради действията на полицията около сградите на парламента. Парламентаристите трябваше да обсъдят решението на премиера Джъстин Трюдо да се позове на неприлагания досега закон за извънредните ситуации. Лидерите на опозицията, които намират стъпката за "превишаване на правомощията", предложиха това да стане днес.

Много жители на Отава изразиха разочарование от действията на местната полиция, укорявайки органите на реда, че не са направили достатъчно, за да се разчисти протестът, който трета седмица парализира централни части от града и скова местния бизнес. 

В началото на седмицата шефът на столичната полиция подаде оставка заради невъзможността да се справи с кризата. Бивш национал по футбол, той работи 30 години като полицай и е обичан и уважаван от колегите си заради въведените от него множество реформи за оптимизиране на полицейската работа.

В четвъртък съдия от Върховния съд на Онтарио одобри съдебно разпореждане за замразяване на милиони долари, включително в криптовалута, събрани от цял ​​свят в подкрепа на протестите. Рестриктивният акт е в резултат на колективен иск, заведен от жители и собственици на бизнеси в Отава, срещу организатори и участници в протеста, както и срещу всички, които са дарили средства за Конвоя на свободата след 4 февруари. 

Правителството също започна да замразява банкови сметки, свързани с протестите, съгласно временните мерки по Закона за извънредните ситуации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: