Заради сушата Калифорния спасява сьомгите от реките до океана с цистерни

Заради сушата Калифорния спасява сьомгите от реките до океана с цистерни Снимка: pixabay

Американският щат се опитва по този начин да спаси рибите от пресъхналите реки и да ги насочи към Тихия океан

Заради хроничното засушаване, което тази година дори започна по-рано от обикновено, Калифорния търси начин да помогне на тихоокеанската сьомга чинук да достигне Тихия океан. Реките вече от месеци са с твърде малък отток или пък водата в тях е прекалено топла, затова е взето решение сьомгите да бъдат транспортирани с камиони-цистерни.

Департаментът по рибарство и дива природа на Калифорния вече има опит от последните петнадесет години със спасяването на сьомгата през предишните засушливи периоди и се надява акцията да се увенчае с успех.

Сьомгата е мигриращ вид: тя хвърля хайвера си в сладководни басейни, а когато достигне зрелост, се придвижва до Тихия океан и може да остане там до седем години, но в крайна сметка се завръща в родните си реки, за да се размножава и умре. Транспортирането на младите сьомги в камиони до места, разположени в долното течение на реките, се е оказал един от най-добрите начини за увеличаване на шансовете им за оцеляване през сухите периоди, коментират експерти.

Предвижда се по този начин да бъдат транспортирани около 17 милиона млади сьомги от четири калифорнийски развъдника на разстояние между 80 и 150 км.

От 10 май властите в Калифорния обявиха извънредно положение, свързано със сушата, като нивото на повечето язовири е тревожно ниско. Ситуацията не се очаква да се подобри в близките шест месеца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: