Микроводораслите могат да променят света

Микроводораслите могат да променят света Снимка: labmanager.com

Те са във всяка капка морска вода и предлагат органична алтернатива на химическите торове, пестицидите и пластмасата.

Учени в южния испански град Алмерия, които работят по европейските проекти SABANA и ALGAENAUTS, са открили щамове микроводорасли, с които може да се пречистват отпадни води и да се произвеждат торове и други земеделски препарати. Програмите са част от стратегията на ЕС до 2030 г. да намали наполовина употребата на пестициди, пише Euronews. 

Габриел Асиен, координатор на проекта SABANA и професор по химично  инженерство в Университета на Алмерия казва, че едни от откритите видове имат биостимулиращи свойства, така че могат да се използват като биоторове, докато други могат да действат като биопестициди. По проектите е финансирана и местна биотехнологична компания за промишлено производството на продуктите. 

Въпреки че торовете и пестицидите от микроводорасли засега са по-скъпи от химическите алтернативи, фермерите казват, че са по-ефективни – употребата им изисква по-малко вода, растенията са по-жизнени, а реколтота е с по-високо качество, за което потребителите са готови да платят повече.

В Бретан, Франция, учените търсят алтернативи на пластмасата, която е тежък фактор за замърсяването на морската вода в района. Те смятат, че освен механичното почистване на морето и рециклирането на пластмасата, радикалното решение са биоразградимите полимери на базата на микроводорасли. 

Това е фокусът на друг европейски проект, Nenu2PHAr за производство на биополимери от морски бактерии и захари от микроводорасли. Многобройните предложения за биоразградима пластмаса по света се насочват към органични растителни суровини. Но пластмасата от микроводорасли има предимството, че отглждането на нейните суровини не заема земеделска земя. 

Euronews
Necton, най-старата европейска компания за  микроводорасли и продукти от тях, снимка - Euronews

Necton, най-старата европейска компания за производство на микроводорасли и продукти от тях, разположена близо до Фаро, Португалия, работи повече от 25 години. Един от съоснователите ѝ Жоао Навало, вярва че индустрията ще достигне потенциала си, ако се премахнат бюрократичните пречки и се засили регулацията, ограничаваща вредните практики за добив на изкопаеми суровини. 

Necton разработва рибни фуражи на базата на микроводорасли и фитопланктон. Компанията отбелязва че тези храни подобряват здравето на рибата и успешно заместват рибния фураж от пшеница и царевица, освобождавайки ценен ресурс за хората. 

Преди стотици милиони години микроводораслите са били етап от развитието на живота на нашата планта, а днес движат икономическата еволюция на крайбрежните региони, като в същото време помагат да защитим океана и планетата от замърсяване. Микроводораслите могат да бъдат източник на суровини за продукти в риболовния сектор, селското стопанство, козметиката, текстилната индустрия, биогоривата - а вероятно и в много други сектори.

„Ние сме неразривно свързани с океана – той е люлката на живота. И колкото повече правим за чистотата му, толкова по-силна става връзката ни и толкова повече можем да се насладим на всичките му дарове", убеден е Жоао Навало

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: