Батерия с водорасли зарежда компютри

Батерия с водорасли зарежда компютри Снимка: wonderfulengineering.com

Устройството, създадено от учени в Кеймбридж, е работило непрекъснато в продължение на една година.

Новата батерия съдържа синьо-зелени водорасли от вида Synechocystis и на вид не се различава много от батериите АА. Създадена е от „обикновени, евтини и до голяма степен рециклируеми материали“ и според учените има потенциала да поддържа работата на малки електрически устройства.

„Това означава, че може лесно да се репликира стотици хиляди пъти, за да захранва голям брой малки устройства“, казват от екипа пред ВВС.

Електричеството в батерията се генерира при фотосинтезата, която водораслите осъществяват под въздействието на слънчевата светлина, т.е., процесът използва изцяло възобновяеми енергийни източници. Устройството преобразува тази енергия в електрическа чрез алуминиев електрод, който я подава към микропроцесора на компютъра. 

Проф. Кристофър Хау от катедрата по биохимия на университета в Кеймбридж казва: „Нашето фотосинтетично устройство не се изтощава по начина, познат от традиционните батерии, защото използва слънчевата светлина като източник на енергия”.

Колегата му д-р Паоло Бомбели споделя, че дългият живот на батерията е изненадал и самите учени: „Бяхме впечатлени от издържливостта на батерията при постоянен режим на работа - мислехме, че ще спре след няколко седмици, но тя просто продължаваше и продължаваше да работи“.

Устройството е разработено в сътрудничество с компания за проектиране на микропроцесори и е използвано за захранване на техния продукт Arm Cortex M0+. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: