В случай на ядрена война човечеството може да бъде спасено от един продукт

В случай на ядрена война човечеството може да бъде спасено от един продукт

Един специфичен хранителен продукт може да спаси човечеството от глобален глад в случай на апокалиптична ядрена война, твърдят учени

В ужасния сценарий на ядрена война има надежда, че морските водорасли - ламинария- могат да спасят човечеството. Учените са открили, че фермите за тези водорасли могат да спасят 1,2 милиарда живота, докато атмосферните температури се нормализират.

При най-лошия сценарий на ядрен конфликт между САЩ и Русия до 165 милиона тона сажди могат да бъдат изпуснати в земната атмосфера, причинявайки спад на температурите с около 9 C. Това от своя страна може да доведе до спад в световното производство на храни с 90%.

Изследователи от Алианса за изхранване на Земята при бедствия, разположен в Колорадо, заедно с държавния университет на Луизиана, проведоха проучване, което установи, че водораслите могат да се притекат на помощ.

Големи количества водорасли, растящи на въжета, включително в Мексиканския залив, могат да бъдат събрани приблизително девет до четиринадесет месеца след избухването на ядрената война.

Учените смятат, че водораслите могат да изхранят до 1,2 милиарда души, хранени от този източник. Той може да замени 15% от консумираната в момента храна и също така да осигури 50% от използваните в момента биогорива.

„Повече от два милиарда души биха били изложени на риск от глад след малка ядрена война между Индия и Пакистан и пет милиарда души след ядрена война между Съединените щати и Русия“, заяви съавторът на изследването Черил Харисън, асистент по океанография и брегови науки в Държавния университет на Луизиана, пред Live Science. 


„Следователно има нужда да се изследват алтернативни храни.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: