Най-голямото растение в света е открито край бреговете на Австралия

Най-голямото растение в света е открито край бреговете на Австралия Снимка: mtech-imaging-usa.com

Използвайки генетични тестове, учените са установили, че голяма подводна ливада в Западна Австралия всъщност е едно растение.

Според изследването, публикувано в списанието Proceedings of the Royal Society B, растението - морска трева от вида Posidonia australis - се е развивало от едно семе най-малко 4500 години, за да обхване настоящата си площ от около 200 кв. км, т.е., близо три пъти колкото Манхатън. 

Растението е открито случайно, в залива Шарк, на около 800 км северно от Пърт. Този вид морска трева се среща често в някои части на австралийското крайбрежие, но в световен мащаб се смята за изчезващ

Затова учените решили да проследят генетичното разнообразие в обширната подводна популация. За целта събрали проби от целия залив и изследвали 18 000 генетични маркера, за да създадат генетична карта на подводната ливада и да уточнят броя на растенията в нея.

„Отговорът ни порази – имаше само един генетичен облик! Това беше всичко – едно растение, разрасло се върху 200 кв. км в залива Шарк. Така се оказа, че това е най-голямото известно ни растение на земята“ казва Джейн Еджелоу, водещият учен на изследването.

През годините на съществуването си гигантската морска трева е развила изкюлчителна  издръжливост към твърде променливите условия в залива. 

„Изглежда, че наистина е устойчива, след като е изложена на широкия диапазон от температури и соленост на океанската вода тук, плюс екстремно високата осветеност – три условия, които заедно обикновено биха били силно стресиращи за повечето растения“, казва д-р Елизабет Синклер, един от изследователите в научния екип.

Морската трева от вида Posidonia australis обикновено расте като морава, наддавайки с до 35 см годишно. Това е позволило на учените да изчислят, че гигантската морска трева се е развивала поне 4500 години, за да достигне досегашните си размери. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: