Вулканите всъщност загряват Земята и разрушават озоновия слой

Вулканите всъщност загряват  Земята и разрушават озоновия слой Снимка: https://pixabay.com/

Ново моделиране на климата на НАСА показа, че големите вулканични изригвания могат значително да повлияят на затоплянето на Земята и разрушаването на озоновия слой, който ни предпазва от ултравиолетовото излъчване

Този резултат противоречи на предишни изследвания, според които вулканите охлаждат планетата. Учените предполагат, че обширните изригвания на базалтови вулкани могат да допринесат за затоплянето на климата и да осигуряват обитаемостта на Земята и други планети.

Въпреки че загубата на озон поради вулкани не беше изненада за изследователите, моделирането показа потенциалния мащаб на разрушенията.

Те са с около две трети по-големи от средните в света“, отбелязват учените.

Изследователите са използвали химико-климатични модел на системата за наблюдение на Земята, за да симулират четиригодишна фаза на изригване, която се е случила преди 15 и 17 милиона години в тихоокеанския северозапад на Съединените щати. Моделът изчислява въздействието на изригванията върху тропосферата и стратосферата.

Изригванията представляват верига от събития, които изпращат материал високо в горната тропосфера и долната стратосфера и ефузивни изригвания, които не надхвърлят височина от около 3 км. Симулациите предполагат, че експлозивни събития се случват четири пъти годишно и че изригването отделя около 80%   серен диоксид.

Затоплянето се запазва около 15 години“, отбелязват учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: