Смартфоните рано или късно ще излязат от мода - какво ще ги замести?

Смартфоните рано или късно ще излязат от мода - какво ще ги замести? Снимка: ferra.ru

Вече съществуват три технологии

Според изданието "Хайтек" в бъдеще няма да са ни нужни телефони. Благодарение на новите технологии всички действия ще станат още по-лесни и няма да се нуждаем от мобилно устройство.

Вече започнаха да се появяват джаджи, които напълно могат да си съперничат със смартфоните.  Решенията са вай-малко три.

Електронна татуировка

Идеята принадлежи на фирмата Motorola, която патентова изобретението в САЩ. Устройството ще бъде оборудвано с микрофон и ще се прикрепва към шията на човека. Предполага се, че всичко това ще работи и  като диктофон, и  като джаджа,която предава информация. Това означава, че всичко записано може да бъде прехвърлено на смартфон. Освен това татуировката трябва да има дисплей и сензор, измерващ активността на вегетативната нервна система.

Подобна разработка е предложена от стартъпа Chaotic Moon. Идеята му се състои в създаването на  временна татуировка Tech Tat. Устройството ще позволява се да извършват плащания, то ще работи като фитнес тракер и като цяло ще замени много джаджи.

Смарт лещи

С помощта на такова устройство потребителят ще може бързо да управлява приложенията, да научава за състоянието на здравето си, да преглежда известията. В момента нито една фирма не е създала такъв продукт, но Google и Samsung са подали заявления за патент. Google планира да разработи джаджа за пациенти със захарен диабет, а работата на лещите на Samsung се основава на допълнената реалност. Освен това, лещите за управление на джаджи са предложени през 2020 г. от компанията Mojo Vision.

AR очила

Това са очила за допълнена реалност. Прототипи на подобни разработки вече имат компаниите Xiaomi (позволяват да се обаждате, да правите снимки, да прекарване маршрути), TCL (дават възможност да четете новини, да проверявате съобщения, да управлявате умната техника), Samsung, Meta (по - рано-Facebook). Подобно устройство - Reface е създадено от руски студент и то помага да се управлява смартфон с помощта на движението на очите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: