Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“ Снимка: thewest.com.au

Реакцията на Антъни Албанезе е резултат на ескалираща вражда между двамата, заради нежеланието на Х/Twitter да премахне шокиращи кадри от разразилите се в Авсралия нападения с нож, довели до човешки жертви

Миналата седмица австралийският комисар по електронната безопасност Джули Грант предупреди Х и други социални медии да свалят видеоклипове от нападение с нож миналата седмица в църква в Сидни, определяйки го като „терористична атака”.

От социалната платформа на Илон Мъск обаче не се съобразиха и не ограничиха достъпа до видеоклиповете за потребители извън Австралия. Това накара австралийските власти да се обънат към съда, който вчера издаде съдебна заповед, разпорежайки на Х да премахне видеоклиповете напълно. 

От социалната платфома обаче обявиха, че заповедтта „не е в обхвата на австралийското законодателство“, а Илон Мъск определи Джули Грант за „комисар по цензурата”.

Днес пред ABC News премиерът Антъни Албанезе заяви: „Г-н Мъск мисли, че е не само над закона, но и над обичайното благоприличие“. В брифинг за австралийската преса австралийският министър председател определи съпротивата на Х като „изключителен случай”. Според него „Социалните медии трябва да носят социална отговорност. Г-н Мъск не показва такива“,

В последваща серия от онлайн публикации Мъск написа: „Бих искал да отделя малко време, за да благодаря на премиера, че информира обществеността, че тази платформа е единствената вярна“. Пренебрежителният му тон, и мемове, публикувани от Мъск, накараха Антъни Албанезе да го нарече „арогантен милиардер”.

Съдебната забраната от понеделник ще бъде в сила до края на работния ден в сряда, когато трябва да се проведе второ изслушване.. Тревогата на австралийската общественост е обяснима, след като в началото на месеца при нападение с нож в мол в Мелбърн загинаха 6 души. При последвалото нападение в църквата в Сидни бяха ранени епископ и свещеник.

Платформата на Илон МЪск и комисар Джули Грант вече имат прецедент в съдебните процудери, след като австралийската служителка обвини Х/Twitter в неуспешни мерки при проследяването и премахването на онлайн материали с малтретиране на деца.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: