Илон Мъск: "Тя" ще оглави Twitter след шест седмици

Илон Мъск: "Тя" ще оглави Twitter след шест седмици Снимка: peru-retail.com

Новината за новия шеф на социалната медия, вдигна цената на акциите на Tesla

Изглежда се оказват верни слуховете, че Мъск е бил под натиск да назначи някой друг на кормилото на Twitter, а самият той да се съсредоточи в другите си бизнеси – преди всичко, производителя на електрически автомобили Tesla и космическата компания SpaceX, коментира ВВС. Мъск не обяви името, на което се е спрял за лидер на социалната платформа, но каза, че в момента, в който загадъчната дама заеме мястото си, той ще стане изпълнителен президент и главен технологичен директор на Twitter.

Миналата година Мъск анкетира потребителите на Twitter, за да ги попита дали трябва да напусне позициите си като шеф на социалната медия. На въпроса му реагираха 17,5 милиона потребители, като почти 60% го призоваха да се оттегли. След гласуването Мъск се пошегува в стила си: „Никой не иска работата, която всъщност може да поддържа Twitter жив“.

През април той каза пред BBC, че кучето му управлява платформата, която той купи за $ 44 милиарда, и то едва след като съдебно дело го принуди да осъществи сделката. Милиардерът обаче неведнъж е споделял, че е платил повече от реалната стойност на Twitter, но въпреки това е купил медията, за да предотврати превръщането ѝ в трибуна на омраза и разделение между хората.

Посрещнато първоначално с умерен оптимизъм, управлението му предизвика протести, след като Мъск незабавно уволни хиляди служители, а противоречивата му политика за съдържанието на медията накара много рекламодатели да се оттеглят, лишавайки Twitter от основен източник на приходи. 

Същевременно, акционерите на Tesla, някои от които са дългогодишни съюзници на Мъск, публично го обвиниха, че заради социалната медия е изоставил работата си като ръководител на Tesla и по този начин е нанесъл щети на марката, което впрочем се оказа факт: от момента, в който Мъск продаде акции на Tesla за около $ 20 милиарда, с които се смята, че е финансирал отчасти покупката на Twitter, цените им започнаха да падат, намалявайки стойността си с почти 30%.

Новината, че в оповестения шестседмичен срок Мъск ще отстъпи лидерската позиция в Twitter, бързо покачи цената им и на този фон Tesla опипва почвата, повишавайки вчера в САЩ цените на най-продаваните си модели с 0.5% до 1.1% ($ 250 - $ 1000). 

Същевременно според Мъск, социалната медия вече се стабилизира финансово, след мерките му за намаляване на разходите. Той очаква до юни Twitter да обяви положителен паричен поток, особено предвид твърдението му, че повечето рекламодатели започват да се завръщат, дори все още да не знаят коя е „тя”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: