Ето дамата, която поема Twitter

Ето дамата, която поема Twitter Снимка: marketwatch.com

„Развълнуван съм да приветствам Линда Якарино като новия главен изпълнителен директор на Twitter!“ написа Илон Мъск в профила си.

Милиардерът поясни, че г-жа Якарино ще ръководи основно бизнеса на социалната пратлофма, докато той ще се „фокусира върху разработването на нови продукти и технологии“.

За да заеме новата си позиция, Линда Якарино се оттегля от поста президент по рекламата и партньорствата в NBCUniversal, където работи вече 11 години, ръководейки екип от близо 2000 души, привлякъл реклами за близо $ 100 милиарда. Кариерата ѝ започва с 15 години на длъжността изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор по рекламата в Turner Broadcasting, по времето, когато CNN е част от компанията.

С новия си пост Линда Якарино се присъединява към кохортата ръководители във високия технологичен сектор, където жените са по-малко от 10%.  ВВС подчертава, че тя е пример за човек, издигнал се единствено чрез собствените си способности и усилия – израснала в италиано-американско семейство, с баща полицай и майка, която не е учила в колеж, Линда Якарино не е възпитаник на "Бръшляновата лига", а е завършила Държавния университет на Пенсилвания.

Работа ѝ е белязана от тясно сътрудничество с големи марки и медии като Apple News, Snapchat и YouTube, а заслугите ѝ за NBCUniversal включват стартирането на стрийминг услугата. Още преди 10 години Wall Street Journal определя стила ѝ на работа с формулата „кадифеният чук”.

New Twitter CEO Linda Yaccarino: 4 things to know about NBCU exec
Според "Уол Стрийт Джърнъл", в работата си Линда Якарино е "кадифеният чук", снимка - fastcompany.com

Когато миналата година започна да обсъжда плановете си за Twitter, Мъск каза, че иска да намали зависимостта на платформата от реклами и да направи промени в начина, по който се модерира съдържанието. Така че Линда Якарино ще се изправи пред двойно предизвикателство – да превърне Twitter в печеливша компания и да се справи с концепциите на Илон Мъск, чиито действия отблъснаха рекламодателите и съответно силно ограничиха приходите на платформата.

Анализатори, които наблюдават кариерата на Линда Якарино, смятат, че тя е човекът, от когото се нуждае Мъск. Има и скептични мнения, свързани основно с нейните консервативни принципи – например работата ѝ за Световния икономически форум (често обвиняван в глобализъм), или в кампанията за ваксинирането срещу коронавируса, за която г-жа Якарино осигури участието на папа Франциск. Противоречия предизвикват и политическите ѝ убеждения, главно заради работата ѝ в Съвета по спорт, фитнес и хранене при Белия дом по времето на Доналд Тръмп.

Въпреки славата му на непредсказуем и взискателен шеф, Мъск е поставил на ръководни постове жени и в другите си две големи компании SpaceX и Tesla и според туита му, очаква „с нетърпение” г-жа Якарино, за да „трансформират” Twitter. Двамата всъщност се сблъсват на рекламна конференция миналия месец, когато г-жа Якарино интервюира Илон Мъск, настоявайки да разкрие какво прави като шеф на Twitter, за да не изложи рекламодателите си на риск. „Хората в тази стая са бързият Ви към печалба, но виждам и доста скептици”, казва тогава тя.

С избора ѝ Мъск и този път разигра фактора „изненада” –  по всичко изглежда, че шефовете на Линда Якарино в NBCUniversal не са били подготвени да чуят за новия етап в кариерата ѝ. 

Очакайки тандемът „Мъск – Якарино” да влезе в действие след шест седмици, наблюдателите в индустрията вече потриват ръце, предвиждайки „трудни разговори” в сработването между два силни характера, борещи се за просперитета на голямата социална медия, особено предвид предстоящите президентски избори в САЩ през 2024 г. Мнозина се опитват да гадаят – или да се обзалагат - колко време Линда Якарино ще удържи трудната управленска ситуация в Twitter.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: