Въпрос на седмицата: дали, купувайки Twitter, Мъск не отхапа твърде голям залък

Въпрос на седмицата: дали, купувайки Twitter, Мъск не отхапа твърде голям залък Снимка: techcrunch.com

Проблемите са част от предизвикателствата пред Мъск, който вече трябва да управлява пет гигантски компании.

Ексцентричният милиардер е собственик на четири мегакомпании с грандиозни цели: Tesla, най-скъпата автомобилна компания в света, Space X, която проектира, произвежда и изстрелва космически кораби, Boring Company, която се стреми към революция в транспорта и Neuralink, натоварена с мисията да свърже човешкия мозък с компютрите. 

Именно в новата му придобивка Twitter през 2019 г. попитаха Мъск дали е вярно, че работи по 90 часа в седмицата. „През последните години часовете бяха много повече. Не го препоръчвам обаче - лошо е за здравето и щастието", отговори тогава Мъск. 

Милиардерът е известен работохолик, но като собственик на Twitter той поема една от най-трудните за управление компании в Силиконовата долина. Защото Twitter не е обикновена голяма технологична платформа, а машина за генериране на новини, с влияние по целия свят, коментира ВВС. 

По повод покупката на Twitter, Илон Мъск каза, че е "абсолютист на свободата на словото", но скоро след това направи уговорката, че „под свобода на словото имам предвид това, което отговаря на закона“. Това определение обаче крие проблеми. Първо, в различните страни законът е различен. Освен това, често е трудно да се разбере дали един туит нарушава закона в реално време, дали насърчава незаконни действия, кога преминава тънката граница между критика и клевета и в кой момент речта на омразата прераства в тормоз. 

Така че с управлението на Twitter, Илон Мъск ще трябва да се гмурне в дълбока юридическа материя, с всичките ѝ празнини, предизвикателства и клопки. Но Twitter „върви” и с някои други структурни проблеми. За разлика от Facebook или YouTube, Twitter никога не е бил особено печеливш. Илон Мъск казва, че ще обърне това – но цената е време и усилия. И другите компании от портфолиото му с право се тревожат, че новото поприще може да ги ощети.

Акционерите на Tesla са загрижени, тъй като откакто се заговори за покупката на Twitter, акциите на автомобилната компания паднаха с 12.9%, а пазарната ѝ стойност намаля със $ 126 милиарда. Дестабилизираща новина е също, че последното начинание на Мъск може да доведе до продажба на дял от Tesla – той трябва да събере $ 21 милиарда собствен капитал, което в аналогични случаи е правил чрез заеми, гарантирани с активите му. Но ако акциите на Tesla продължат да падат, сделката за Twitter може да се усложни, тъй като е структурирана около доскорошната по-висока стойност на тези акции.

Илон Мъск не е първият предприемач с много и големи компании. Но да се управляват пет компании от този калибър, означава управлението им да се повери на други мениджъри - а това е в разрез с нагласите на г-н Мъск, който се самоопределя като "наномениджър".

Миналата година той каза, че не иска да бъде главен изпълнителен директор на нищо. Може и да е вярно. Но със сигурност иска да участва в ежедневното управление на всичките си компании. „Той може да изпълнява много задачи едновременно", казват от Tesla и сигурно добре знаят това. Критиците му казват, че за да успее, или трябва да се клонира, или да удължи денонощието. Защото пет такива дини под една мишница – дори да е на Илон Мъск, разтревожиха акционерите и инвеститорите му, а в големия бизнес това крие много подводни камъни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: