Учените са недоволни: цял скелет на динозавър ще бъде продаден на търг

Учените са недоволни: цял скелет на динозавър ще бъде продаден на търг Снимка: ferra.ru

Това не предвещава нищо добро за науката

Пълен вкаменен скелет на динозавър тарбозавър, живял на Земята преди 76 милиона години, ще бъде продаден на търг на 28 юли. За палеонтолозите това е лоша новина, тъй като редките вкаменелости фактически могат да бъдат загубени за науката.

За това съобщава Science Alert.

Височината на скелета е 3 метра, а дължината му е 7 метра. Екземплярът е много добре запазен. Самият горгозавър е роднина на тиранозавъра рекс. Скелетът е открит в щата Монтана (САЩ) през 2018 година. Според предварителната оценка на аукционната къща, той ще бъде продаден за 5-8 милиона долара.

Учените обаче са недоволни. Те казват, че вкаменелостите, разкопани и разграбени от частни колекционери, могат да попречат за тяхното проучване. "Този търг е отвратителен", смята Томас Кар (Thomas Carr), палеонтолог от колежа Картидж. Той добавя, че вкаменелостта е един от малкото скелети на горгозавър, откривани някога в САЩ, тъй като повечето останки са открити в Канада.

Друг проблем е, че продажбата на вкаменелости може да насърчи хората да крадат костите, вместо да ги оставят те да бъдат изследвани от палеонтолозите.                                                                                                            

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: