Женските октоподи се предпазват от досадни ухажори като ги замерват с раковини

Женските октоподи се предпазват от досадни ухажори като ги замерват с раковини Снимка: pixabay.com

Учени от Университета в Сидни откриха, че октоподите могат да се замерват с раковини: обикновено така правят женските екземпляри, когато искат да спрат твърде настойчивите ухажори

През 2015 г. учените инсталират камери на източното крайбрежие на Австралия, за да наблюдават живота и навиците на октоподите. С помощта на видеонаблюдението те успяват да зафиксират как октоподи хвърлят различни предмети.

Вярно, това не изглежда така, както при хората: октоподът взема черупка, водорасло или боклук от дъното, след това го поднася към сифона си за вдишване и насочва поток от вода към него, който отнася предмета далеч. Разстояниетоможе да достигне няколко дължини на тялото на самия октопод. Сифонът на октопода е един, той води до мантийната кухина, където мекотелото събира водата. В нужния момент мускулите на мантийната кухина силно се съкращават, изтласквайки водата - създава се импулс на движение.

Преди това учените смятаха, че това е обичайно поведение и то е нужно при при изграждането на убежище или за отблъскване на хранителни отпадъци. Но когато се натрупват повече примери за такова поведение, изследователите установяват, че октоподите хвърлят предмети по конкретна цел и нерядко попадат в нея.

Например, по време на едно от наблюденията, женски октопод десет пъти подред хвърля предмети в съседа-мъжкар, който преди това се опитва да се чифтоса с нея. Има случаи, когато не се стига до хвърляне на предмети: женската тъкмо повдига черупка, за да я хвърли по мъжкия екземпляр, когато той успява да се оттегли.

Според авторите на работата, способността целенасочено да хвърлят предмети е характерна само за високоразвитите животни. Изследователите продължават да изучават характеристиките на такова поведение на октоподите, за да опишат по-точно как и защо те мятат предмети.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: