Астероидът, унищожил динозаврите, е предизвикал цунами с километрова височина

Астероидът, унищожил динозаврите, е предизвикал цунами с километрова височина

Учени са открили, че астероидът, който е унищожил всички динозаври на Земята преди 66 милиона години, е причинил цунами в Мексиканския залив, чиято височина е достигала повече от километър, а водите му са обиколили половината свят

Това съобщава списание AGU Advances.

Учените са установили, че диаметърът на астероида е бил 14 км, а скоростта му е достигала 43,5 хиляди км/ч, което е 35 пъти скоростта на звука. След сблъсъка с повърхността на планетата  всички динозаври и около три четвърти от всички съществуващи растителни и животински видове са били унищожени. Астероидът е предизвикал и масивни пожари, а раздробяването на богати на сяра скали е причина за смъртоносни киселинни дъждове и разширяване на глобалната вечна замръзналост.

Енергията от сблъсъка на небесно тяло със Земята, предизвикал смъртоносно цунами, е била 30 хиляди пъти по-висока от енергията на земетресението в Индийския океан през 2004 г., което предизвика цунами и уби 230 хиляди души.

При удара със Земята астероидът е оставил 100-километров кратер и е издигнал облак прах в атмосферата,  2,5 минути по-късно водната стена се е издигнала до 4,5 км височина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: