В Норвегия умъртвиха женския морж Фрея, заселил се в столицата Осло

В Норвегия умъртвиха женския морж Фрея, заселил се в столицата Осло Снимка: mir24.tv

Според властите животното отказвало да напусне населените райони и би могло да представлява потенциална опасност за хората

Норвежките власти заявиха, че са "приспали" женски морж, който от седмици живее на брега на фиорд в Осло и се е превърнал в знаменитост сред местните жители.

Както съобщава Associated Press, това решение се обяснява с факта, че 600-килограмовото животно би могло да представлява потенциална опасност за хората и че то отказва да напусне населените райони.

Атлантическите моржове живеят предимно в Арктика. Те изключително рядко плуват в Северно и Балтийско море.

Фрея се появява в района преди няколко седмици и хората постоянно се приближават до нея, за да я снимат. Експертите очакват моржът да отплува сам, а също така постоянно предупреждават събралата се публиката, че е опасно да се приближава до дивото животно.

Въпреки това, желаещите да си направят снимка с Фрея не стават по-малко. Хората постоянно се дближават до нея, в това число и хора с малки деца.

Самият морж периодично се качва на лодките, като ги чупи.

Норвежките власти заявиха, че са обмисляли други варианти за решаване на проблема, включително преместването на Фрея, но "тази опция е била неосъществима".

________________________________

Съществуват достатъчно много варианти за решението на проблема, като например преместване на моржа навътре в морето или построяване на заграждения и недопускането на хора до животното, но така е най-лесно и бързо за властите –– да извършат убийство. (Бел.ред.)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: