Кога хората ще започнат да създават интимни връзки с роботи

Кога хората ще започнат да създават интимни връзки с роботи Снимка: https://pixabay.com/

Романтичните и интимни връзки между хора и роботи или изкуствен интелект може да се превърнат в норма до 2050 г., твърдят учени

Според статия, публикувана в Psychology Today, тези срокове са определени въз основа на това колко бързо се движи прогресът в такава посока.

Авторът на статията, психологът и кандидат на науките, Лизел Шараби, смята, че след няколко десетилетия машините ще могат да се обучат на социални и дори емоционални умения, необходими за общуване с хора.

Според нея е време "сериозно да се замислим по този въпрос". По-специално, Шараби припомня историята на   Джошуа Барбо, който създаде чатбот през 2021 г., за да имитира покойната си годеница Джесика Перейра, която почина на 23 години поради тежко заболяване.

Project December използва усъвършенстван алгоритъм за генериране на текст, за да изпраща съобщения до Джошуа, които имитират образа на покойната Джесика.

В същото време Дейвид Леви, автор на книгата "Любов и секс с роботи", се съмнява, че връзката между хората и изкуствения интелект ще бъде наистина интимна. Според него развитието на технологиите ще направи роботите обект на привързаност на човека.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: