Бедността в света се увеличава заради пандемията и войните

Бедността в света се увеличава заради пандемията и войните Снимка: https://pixabay.com/

„Малка група от силните на света прибират милиарди долари и нямат желание да променят нищо“

Тази година 263 милиона души ще бъдат изложени на риск от бедност, а 860 милиона ще оцеляват с 1,90 долара на ден.

 Това се съобщава в доклада "От криза към катастрофа", публикуван от Oxfam или Оксфордския комитет за помощ на гладуващите. Районите на хуманитарни бедствия включват Източна Африка, региона на Сахел, Йемен и Сирия.

Броят на хората по планетата, които за първи път ще се окажат под прага на бедността, съответства на населението на Германия, Франция, Великобритания и Испания взети заедно.



Както може да се види от графиката, именно пандемията от COVID-19 е довела до увеличаване на крайната бедност в света. Съпътстващи фактори станаха  задълбочаването на социалното неравенство, както и повишаването на цените на храните и суровините, предизвикано от войната в Украйна.

 

Въз основа на закона на Енгел (законът за изместване на потреблението), социолозите регистрират нарастване на бедността според увеличаване на дела на разходите за храна. В САЩ най-бедните категории граждани харчат по-малко от 30% от доходите си за храна, в Перу тези цифри достигат 60%, а в Мозамбик цифрите са още по-високи.

Според международната асоциация Oxfam събитията от последните две години са върнали назад с десетилетия всички усилия за борба с бедността. Според изпълнителния директор на организацията Габриела Бухер „малка група от силните на света прибират милиарди долари и нямат желание да променят нищо“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: