Картофите и други кореноплодни се оказаха спирачка за развитието на цивилизацията

Картофите и други кореноплодни се оказаха спирачка за развитието на цивилизацията Снимка: ferra.ru

По-добре беше да се отглеждат зърнени култури

Учени изложиха нова хипотеза, според която появата на сложни общества е свързана с отглеждането на зърнени култури.. Те също така достигнаха до извода, че тези, които са предпочели отглеждането на кореноплодни култури, така и не са могли да станат развита цивилизация, съобщава Naked Science.

Учените забелязали, че много общества са се занимавали със земеделие в продължение на хилядолетия, но така и не им се е отдало да развият сложна социална структура. Те не са имали нито богати елити, които да поемат войната и управлението, нито развити градове, нито други черти на "цивилизоваността".

Анализът показва, че велики цивилизации са възниквали само там, където са се отглеждали зърнени, а не кореноплодни култури. Учените предполагат, че това е свързано с факта, че зърнените култури са по-калорични, освен това, те могат да се съхраняват с години. Докато, за разлика от тях, кореноплодните култури (картофи, моркови, ряпа, зеле и др.) се развалят много по-бързо, по-тежки са (трудни за транспортиране) и съдържат сравнително малко калории.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: