"Черната кутия" на Земята ще запише последните дни на човечеството

"Черната кутия" на Земята ще запише последните дни на човечеството

"Черната кутия" на Земята е самописец, който ще записва данни за последните десетилетия на човешката цивилизация в случай на глобална катастрофа

Тя ще бъде инсталирана на западния бряг на австралийския остров Тасмания до края на 2022 г., съобщава ABC.

Учени от университета в Тасмания обясниха, че мисията на „неразрушимата черна кутия" на Земята е да документира всички стъпки, предприети от човечеството, за приближаването на  екологична катастрофа“, така че бъдещите жители на нашата планета, открили я години по-късно, да могат да разберат какво точно е причинило изчезването на цивилизацията.

Самата черна кутия е конструкция от стоманени листа с дебелина 3" (7,62 см), която ще бъде сравнима по размер с градски автобус.

Нека припомним също, че в средата на септември генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че броят на природните бедствия в света ще расте.

Нямаме време. Трябва да действаме сега, за да предотвратим по-нататъшни необратими щети“, каза генералният секретар. По думите му последиците от екстремни метеорологични условия, в частност пожари, наводнения, урагани и други, ще бъдат тежки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: