Живот сред природата – идилия или кошмар?

Живот сред природата – идилия или кошмар? Снимка: landsearch.com

Във века на изкуствения интелект, идеят да живеете далеч от цивилизацията привлича мнозина, но американско семейство плати това решение с живота си

Преди дни турист откри близо до планински къмпинг в щата Колорадо телата на две сестри – на 42 и 41 години, и 14-годишния син на по-възрастната. Според NBC News, тримата са подготвили приключението си само от клипове в YouTube. Близките им казват, че са избрали да заживеят далеч от цивилизацията, защото по време на пандемията ги тревожила съдбата на света – страх, подклаждан и от конспиративните теории, плъзнали в този период.

Разследващите сега устновяват, че тримата не са имали друго убежище, освен палатка, където са посрещнали една от най-суровите зими в Колорадо. Не са разполагали и с основните условия за оцелявне – генератор, гориво и храна. Ловни пушки или въдици също не са открити. Носели са обаче много литература със съвети за живот и прехрана сред природата. Трагичният инцидент подчертава рисковете от онлайн информацията, непроверена на практика с хора, които вече имат този опит. 

Идеята „Off-grid living” (живот извън мрежата) има много последователи, а интернет е пълен със съвети как да си направите „малка къща в прерията” и да заживеете независимо от цивилизацията. Реалността обаче е коренно различна, така че в крак с времето, указанията за Off-grid living се обновяват. На първо място вече е императивът да не се доверявате на социалните медии, където идеята изглежда лесна и екологична. Лош съветник са и конспиративните теории, които една подир друга вещаят края на цивилизования свят.

Но ако сте твърдо решени да заживеете като Робинзон, уверете се, че можете да си осигурите сухо убежище с добро отопление. Трябва още да подберете подходящо облекло, да се запасите с вода, храна, лекарства и средства за първа помощ, да владеете лов и риболов, да познавате местността и дивите плодове в района. Разбира се, като резервен план трябва да имате и средство за комуникция

А ако оцелеете един сезон и решите да продължите, може да се оборудвате със соларни панели и да си създадете малко стопанство на избраното място, което все пак трябва да ползвате законно. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: