Спад в цените на петрола след новината, че САЩ освобождават огромни резерви

Спад в цените на петрола след новината, че САЩ освобождават огромни резерви Снимка: theglobeandmail.com

Това е част от политиката на американския президент Джо Байдън за намаляване на цените на горивата.

Администрацията на Белия дом обмисля през следващите месеци да освободи до 180 милиона барела петрол от стратегическия петролен резерв. Това би било най-голямото освобождаване на петролни запаси от 1974 г. насам. 

През последните седмици световните енергийни пазари са лабилни заради опасенията, че петролните доставки може да бъдат прекъснати, в следствие на войната в Украйна и настояването на Русия да търгува петрола и природния си газ в рубли. 

Без да дават повече подробности, от Белият дом съобщиха, че президентът Джо Байдън ще направи днес по-късно изявление относно „действията на неговата администрация за намаляване на въздействието на повишаването на цените на горивата в резултат на действията на руския президент“. 

В светлината на тази информация, при сутрешната търговия в Азия американският петрол West Texas Intermediate поевтиня с 5,6%, а цената на Brent Crude - с 4,8%. Въпреки това Brent Crude все още се търгува на около $ 108 долара за барел, което е почти 70% по-високо, отколкото преди година.

Новината за потенциалното голямо освобождаване на петролни запаси от САЩ идва преди днешната среща на страните-износителки на петрол от ОПЕК +, вкл. Русия. Очаква се групата да се придържа към съществуващата си сделка за постепенно увеличаване на производството.

Глобалните енергийни доставки са затруднени от месеци, в период, в който световните икономики се раздвижиха отново след отпадането на повечето противоепидемични мерки. През последните седмици трудностите дори надхвърлиха очакваните опасения, предвид перспективата износът на руски петрол да намалее с до 3 милиона барела на ден.

Русия е вторият най-голям износител на петрол в света след Саудитска Арабия. Повечето други големи производители на енергия вече са достигнали пълния си производствен капацитет или не желаят да увеличат производството си на петрол.

САЩ, които са най-големият производител на петрол в света, в момента изпомпват 11,7 милиона барела петрол на ден, но това не е достатъчно, за да посрещне глобалното търсене.

Междувременно Международната агенция по енергетика (МАЕ) свиква утре извънредно заседание. Не е ясно дали 29-те държави-членки на МАЕ, вкл. Обединеното кралство, Франция, Германия и Япония, ще последват САЩ и също ще освободят част от петролните си запаси. 

Япония днес вече заяви, че ще предприеме спешни мерки, за да осигури доставките на седем стратегически суровини, за които в голяма степен разчита на внос от Русия или Украйна. Министърът на промишлеността на страната каза, че се предвиждат стъпки, като правителствена подкрепа за стимулиране на местното производство, алтернативен внос и подпомагане на технологичните разработки за намаляване на използването на въпросните суровини, в т.ч. втечнен природен газ и елементи, използвани в производството на компютърни чипове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: