Петролът поскъпва поради рискове от дефицит на гориво на пазара

Петролът поскъпва поради рискове от дефицит на гориво на пазара

Трейдъри допускат скок на цената и над $200 за барел

Световните цени на петрола отново се покачват в четвъртък следобед, след известна сутрешна корекция, на фона на опасенията за недостиг на пазара, според данните от търговията.

Към обяд цената на майските фючърси за суров петрол Brent се покачва с 0,3%, до $121,95 за барел, цената на майските фючърси за WTI - с 0,04%, до $114,98.

В четвъртък следобед цената на петрола се повишава в светлината на продължаващите притеснения за появата на дефицит. Инвеститорите оценяват данните от Министерството на енергетиката на САЩ за петролните запаси в страната.

От Министерството на енергетиката съобщиха, че търговските запаси за седмицата до 18 март неочаквано намаляха - с 2,5 милиона барела, докато анализаторите очакваха увеличение от 0,1 милиона барела.

Освен това на пазарите остават опасения относно обсъждането на страните от ЕС за ембарго върху руския петрол. Пазарът е засегнат и от новини за щетите   на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC), което създава прекъсвания на доставките от Черно море.

Още през настоящата 2022 г. цените на петрола може да надхвърлят 200 долара за барел, казват някои от най-уважаваните петролни търговци в света.

Според Financial Times причината за подобно покачване на цените на суровините са нарастващите международни санкции срещу Русия и липсата на алтернативни източници на доставки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: