Изкуствени ледници решават проблема с недостига на питейна вода в Индия

Изкуствени ледници решават проблема с недостига на питейна вода в Индия Снимка: popmech-ru

Първата огромна ледена кула с височина 30-50 метра е инсталирана в индийската пустиня. Тя осигурява на жителите на близките села постоянен достъп до питейна вода.

Поради глобалното затопляне вече страдат някои региони на света.Един от тях е регионът Ладак в Индия, съобщава изданието «Популярная Механика». Необичайната за района висока температура през зимата причинява преждевременно топене на ледовете. Това води до недостиг на вода през пролетта, което прави практически невъзможна появата на каквато и да е растителност. 

Инженери от компанията Ice Stupa обаче са измислили начин за съхраняване на прясната вода до лятото - те изградиха изкуствени ледници. Това е спасение за селата в Индия, разположени близо до пустините.

Изкуствените ледници се създават чрез замразяване на водния поток във вертикално положение – по този начин съоръженията на Ice Stupa приличат на огромни ледени кули с височина 30-50 метра. Всичко, което е необходимо за изграждането на изкуствен ледник, е инсталирането на подземен тръбопровод.

Изкуствените ледници "съхраняват" лед от Хималаите - той започва да се топи в кулата през летните месеци, осигурявайки на местните жители постоянен достъп до питейна вода.

Инженерите строят съоръженията през зимата, когато температурите в Хималайските планини падат до 30 - 50 градуса под нулата. Първият прототип вече успешно е инсталиран в района на Ладак. В създаването му са участвали местните жители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: