По какъв начин живакът попада в рибата, която ядем

По какъв начин живакът попада в рибата, която ядем Снимка: ferra.ru

Обяснява учен – експерт

В реките на Съединените щати понякога хората хващат риба, която съдържа живак. Имаше случаи на отравяне с него, съобщава The Conversation . Но как живакът попада в рибата? Отговорът на този въпрос дава професорът, изпълнителният директор на Института за екологична устойчивост към Университета в Индиана (САЩ) Габриел Филипели.

Живакът е токсичен материал, който е опасен за здравето. Той особено силно влияе върху развитието на мозъка при децата. Един от начините живакът да попадне в речната риба е чрез газовете, които се издигат нагоре по тръбите на електроцентралите, работещи с въглища.

Като цяло, според учения Габриел Филипели, вероятността уловената риба да съдържа живак зависи от типа  риба. Рискът от отравяне е свързан и с възрастта и здравословното състояние на човека, който консумира този продукт.

Що се отнася до въглищните електроцентрали, живакът попада от тях в околната среда по следния начин. Самите въглища съдържат живак. По време на изгарянето им той излиза през комините под формата на газ. Също така живакът може да падне заедно с дъжда, може да се забележи и в мъглата.

Изследователи устанояват, че в растенията и почвата, намиращи се в близост до електроцентралите, концентрацията на живак е повишена.

Живакът от въглищните електроцентрали навлиза в почвата, а след това във водоемите. В тези резервоари умерено опасният живак се превръща от бактериите в токсичен - т. н. метилживак. Най-много живак сред  обитателите на реки и езера съдържат хищните риби от рода на малък костур, щука, голям костур, езерна пъстърва и северна щука. Средно в тях се съдържа достатъчно количество живак, така че само консумацията на една порция риба на месец става опасна за бременните жени и децата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: