Да си тийнейджър в Русия

Да си тийнейджър в Русия Снимка: news.axiox.net

Докато Руската федерация ликува, че новата 15-госишна супер-звезда в руското фигурно пързаляне Камила Валиева ще продължи участието си в Зимната олимпиада след допинг-скандал и тежки въпроси за руския спорт, сибирски съд осъди трима нейни връстници за тероризъм, защото в популярната онлайн игра Minecraft си направили виртуален макет на сградата на Федералните служби за сигурност (ФСБ) и виртуално я „взривили”.

Но това е вторично доказаното им прегрешение. Никита Уваров, Денис Михайленко и Богдан Андреев от Канск, град в Сибирския район Красноярск, бяха арестувани през юни 2020 г. за окачване на политически листовки в местния офис на ФСБ с текст „ФСБ е терорист“ и лозунги в подкрепа на Азат Мифтахов, 29 годишен математик, осъден на шест години затвор по показанията на „засекретен свидетел”, който видял група да чупи витрината и да хвърля димка в офис на "Единна Русия" и „познал” Мифтахов по „силно изразените вежди”.

По време на ареста Уваров, Михайленко и Андреев са били на 14 години. След задържането им служители на ФСБ претърсили телефоните на тийнейджърите и открили видеоклипове, в които тримата правят пиротехника и разиграват сцена, в която уж мятат коктейли Молотов. Основната вина обаче е „заговорът” за взривяване на злощастната виртуална имитация на сградата на ФСБ, която тримата са генерирали в онлайн-играта Minecraft, пише Тhe Мoscow Тimes.

Без оглед възрастта и характера на провинението им, делото е предадено на военен съд и Източното му подразделение в Красноярск миналата седмица обяви непълнолетните за виновни в „обучение с цел извършване на терористични дейности“.

Уваров не призна вина и си спечели пет години лишаване от свобода в изправителна колония, а Михайленко и Андреев се признаха за виновни и получиха условни осъдителни присъди съответно от три и четири години, които ще изтърпят главно под домашен арест.

Семействата на тийнейджърите, бившите им учители и адвокатите им ги описват като „нормални деца“, като всички други. „Исках да науча нови неща - от физиката, химията, биологията, както и за известни учени. Обичах да гледам научни и образователни програми“, казва Уравов пред съда. Той твърди, че в следствения арест е бил подложен на психически и физически натиск да признае вина.

Случаят хвърли руските тийнейджъри в мелницата на държавните сили за сигурност. Правозащитници казват, че тази „техника” се прилага умишлено, за да се създаде атмосфера на страх сред младите хора, критични към правителството.

„Не съм терорист, не съм виновен“, казва Уваров в заключителната си реч пред съда. „Искам просто да завърша училище, да се образовам и да отида някъде далеч оттук, където няма да дразня никого от специалните служби“.

В писмо от затвора руският дисидент Алексей Навални остро осмя съдебното решение и го нарече „просто необходима статистика за ФСБ, за да могат на оперативки да лъжат, че са разобличили терористична група”. 

Самият Навални, който междувременно беше включен в официалния списък на Русия с терористи, е изправен пред пореден съдебен фарс по второ обвинение. Делото срещу него ще бъде  „прозрачно и открито” за граждани, твърдят официалните медии, макар че ще се проведе... в лагера, в който Навални излежава настоящата си присъда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: