Русия нареди на новинарски сайтове да свалят статии, разследващи корупция

Русия нареди на новинарски сайтове да свалят статии, разследващи корупция

Поне 10 новинарски издания са заплашени от закриване, ако не премахнат материали от видеоразследване на забранената организация на Алексей Навални, които отразяват корупция на високо ниво.

Между предупредените медии са телевизионният оператор "Дождь", който трябва да свали 6 материла. Радиостанцията "Ехо Москвы" трябва да премахне от сайта си 34 статии, новинарският сайт "Медуза" - 17, Znak.com - 13 и "Свободные новости" - 9. Няколко други регионални издания също са получили заповеди да прекратят отразяването на разследванията на Навални, съобщава themoscowtimes.com.

Репортажите, предизвикали острата реакция на властите като цяло разкриват суперлуксозния живот и незаконните сделки на руската политическа върхушка - от бившия руски президент и премиер Дмитрий Медведев, до висши законодатели, регионални лидери и ръководители на държавната отбранителна индустрия. 

Видеоматерил за предполагаем „дворец“ на президента Владимир Путин на Черно море, оценяван на $ 1,3 милиарда, събра най-много гледания в руския YouTube през 2021 г., следван от видео от 2020 г. за вилата на Дмитрий Медведев край Волга, на която са закарани тонове сняг в една от топлите зими, за да може тогавашният руски министър-председател да се наслади на зимен пейзаж.

Проводник на разпореждането е Руската медийна организация Роскомнадзор, която се позовава на Генералната прокуратура, обявила мрежата активисти на Алексей Навални за „екстремисти”. В разпореждането се твърди, че заплашените медии разпространяват публикации на „екстремистка организация“, чиято дейност е забранена в Русия от юни 2021 г. Оттогава няколко ключови съюзници на Навални избягаха в чужбина, други бяха арестувани.

Медиите заявиха, че ще изпълнят заповедите за премахване на посочените материали, за да не бъдат закрити. Преди по-малко от месец Роскомнадзор разпореди на същите медии да премахнат десетки други статии, свързани с разследания на скрития личен живот на Владимир Путин и чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Междувременно миналия петък руските власти задържаха фотографа Александър Струков, работил като доброволец към един от офисите на Навални. Обвинението срещу Струков е, че е коментирал „негативно” в Telegram силите за сигурност, обвинявайки ги, че „измъчвт задържани”. Това може да му донесе над 10 години затвор, защото властите третират постовете като разпространяване на „заплаха от насилствени разрушителни действия“ и оправдаване на евентуални „разрушителни терористични актове“.

Миналият четвъртък Reuters съобщи, че 32-годишната Виолета Грудина, също привърженичка на Навални, е напуснала Русия, след като офисът ѝ в Мурманск е бил обстрелван. През 2021 г. властите ѝ попречиха да се кандидатира на изборите за местен парламент, като за целта Грудина е насилствено хоспитализирана, въпреки негативния ѝ тест за Covid-19.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: