В Нидерландия разработиха подводна батерия за съхранение на енергията от вятърни турбини

В Нидерландия разработиха подводна батерия за съхранение на енергията от вятърни турбини Снимка: techcult.ru

Животът на такова устройство е 20 години, а КПД му е 80 %

Човечеството разполага с много технологии за използване на възобновяема енергия и достатъчно ресурси за изграждане на множество инсталации, но все още няма контрол над метеорологичното време. Ето защо най-належащият въпрос не е производството на такава енергия, а в нейното натрупване в удобни периоди от време. Нидерландският стартъп Ocean Grove предлага за тази цел да се използват батерии от надуваеми балони на морското дъно, точно до вятърните турбини, съобщава порталът Тechcult.

Идеята не е нова и се основава на това, с помощта на излишната енергия да се преодолява земната гравитация, която след това сама ще върне системата в изходното й състояние, извършвайки при това полезна работа, въртейки генератора. Разликата е в детайлите на изпълнението  - в Ocean Grazer предлагат да се използва тежестта на водния слой над придънния участък. Ако се инжектира течност под налягане в гъвкав балон и след това се отвори вентила, натискът на водата ще изтласка течността обратно, изпомпвайки потока през отделението с турбините.

Според изчисленията на специалистите КПД на такава инсталация достига 70-80%. В нея се използва безопасна за частите прясна вода, която се върти в затворен цикъл между бетонен басейн и надуваем балон. За една инсталация ще са нужни 20 хил. куб. метра вода, за да се натрупа енергия до 10 МW/h. Животът на устройствата се оценява на 20 години, те могат да бъдат обединявани в комплекси и да бъдат мащабирани според нуждите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: