Формула 1 може да се завърне в Нидерландия през 2021 г.

Формула 1 може да се завърне в Нидерландия през 2021 г. Снимка: maxpixel.net

Целта на организаторите на надпреварата е това да се случи с фенове по трибуните

Организаторите на Гран при на Нидерландия на пистата „Зандвоорт" са готови да търсят варианти за провеждане на състезанието по-късно от предварително определения период, който е средата на май през 2021 г.

Това се разглежда като вариант, за да има възможност феновете да са на пистата в трите дни от състезателния уикенд, нещо, което към момента е труднопостижимо поради усложнената обстановка, причинена от пандемията с COVID-19.

Завръщането на състезанието в Нидерландия в календара на Формула 1 за първи път от 35 години трябваше да се случи още през 2020-а, но събитието бе отменено заради разпространението на коронавируса в Европа в средата на март.

Това забави и придобиването на необходимия лиценз, от който пистата има нужда, за да приема състезания от Формула 1.

В сряда трасето най-после получи потвърждение за придобиването на лиценза", съобщи спортният директор на Гран при на Нидерландия, Ян Ламерс.

Последното състезание тук се проведе през 1985 г. и сега отново ще можем да организираме надпревари от най-висок клас, което е страхотно. Пистата е съсвем същата като преди 30 години и сме променили само 2 завоя, които ще са с по-висок наклон. Това ще доведе само до повече предизвикателство за пилотите и повече забавление и интерес за феновете", допълни Ламерс.

През този сезон Формула 1 успя да проведе състезания на повечето от предвидените трасета в Европа, като не се допускаше публика, за да се намали струпването на хора и рискът от заразяване с COVID-19.

Ние не получаваме финансова подкрепа от правителството, за да организираме състезанието. Заплащаме всичко с наши собствени средства. Така че наличието на фенове на пистата е от голямо значение за нас."

„Предвидили сме цяла семейна програма за забавления и за трите дни на състезателния уикенд."

Отворени сме за провеждане на Гран при на Нидерландия и по-късно от предвиденото през май догодина, ако това ще позволи състезанието да бъде пред публика."

За да се върнем изцяло към нормалното провеждане на състезанията, вероятно ще ни трябва ваксина или друг вид лек, но към момента това е доста сложна тема. Единственото, което желаем, е да проведем надпреварата с фенове, защото състезанията са нищо без тях", завърши Ян Ламерс.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: