Джакарта потъва

Джакарта потъва Снимка: thejakartapost.com

До 2050 година една трета от индонезийската столица, в която живеят 30 милиона души, верояятно ще бъде под вода.

Проблемът далеч не е прогнозен, след като вчера Индонезийският парламент прие закон, с който одобри преместването на столицат на страната от бавно потъващия град на покрития с джунгли остров Борнео, на 2000 км. от Джакарта. 

Предложението се обсъжда от 2019 г. предвид повишаването на морското равнище в резултат на климатичните промени, честите наводнения и все по-тежкия трафик на гъсто населения остров Ява, пише Euronews. 

Новата столица на страната ще се нарича Нусантара и ще обхваща около 56 180 хектара в провинция Източен Калимантан в индонезийската част на Борнео, който е територия на Индонезия, Малайзия и Бруней. Като допълнителен терен, предвид разрастването на бъдещата столица, са предвидени още над 250 000 хектара околна площ.

Indonesia presses on with capital relocation plan despite pandemic - Nikkei  Asia
Нусантара (проект), снимка - nikkei.com

Плановете на индонезийското правителство са с на най-съвременни технологии да създаде модерен, екологично чист и „умен” град, Строителството трябваше да започне през 2020 г., но пандемията го отложи. Сега обаче действията около проекта се възобновиха. 

Борнео е дом на гъсти тропически гори, обитавани от много застрашени видове и еколози вече критикуват избора на мястото, чиято екосистема и без друго е накърнена от плантации с маслени палми. Отговорът на властите обаче е, че по проект Нусантара ще се развива като зелен град с нулеви емисии, гъсто прорязан от велосипедни и пешеходни алеи. 

„Ще разположим държавните служби в един нов интелигентен мегаполис, който ще привлича таланти от цял свят и ще бъде център на иновации”, каза преди дни в реч пред студенти президентът на страната Джоко Видодо.

Според закона, гласуван вчера, новият град ще се управлява от екип, който ще се назначава директно от президента на всеки пет години. Законодателният текст не посочва финансова рамка за реализацията на проекта, но в предишна документация се предвиждат разходи от € 29 милирда.

В пренаселеният азитски регион Индонезия ще бъде третата държава, сменила столицата си, след като през 2003 г. Малайзия премести правителството си от близо двумилионния Куала Лумпур в близкия град Путраджая, а през 2006 г. и Мианмар направи същото, като държавните органи напуснаха населения с над 5.5 милиона души Рангун и се преместиха в новопостроената столица Найпидо. Като цяло, южноазиатското крайбрежие е застрашено от повишаването на морското равнище в резултат от изменението на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: