Египет скоро ще има нова столица

Египет скоро ще има нова столица Снимка: https://pixabay.com/

Кой ще спечели от това и какво ще стане с Кайро

Администрацията на египетския президент Абдел Фатах Сиси ще започне да мести офисите си в новата административна столица, в пустинята близо до Кайро, следващия месец, пише Euronews.

Говорител на Сиси каза наскоро, че египетското правителство ще започне шестмесечен пробен цикъл на 1 декември в новия комплекс, който в момента се нарича само Нова административна столица (NAP).

Градът на стойност около 45 милиарда долара е най-големият от "мегапроектите", които   Сиси стартира, откакто стана държавен глава през 2014 г. Той ще заема около 70 000 хектара и е почти два пъти по-голям от Кайро. В новата столица се планира да живеят около 6,5 милиона души.

Критиците нарекоха града "проект на суетата", като твърдят, че Сиси е могъл да похарчи планираните пари за изграждането на NAP много по-добре, но египетското правителство не  е съгласно с това. Ръководството на  страната твърди, че новата столица е необходима, защото населението на Кайро расте с висока скорост и се очаква да достигне 40 милиона до 2050 г.

Президентът каза още, че новата столица, както и други проекти като нови пътища, жилищни комплекси и разширяването на Суецкия канал ще привлече инвеститори и ще създаде нови работни места за жителите на Египет.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: