Американска диетоложка призова да спрем да отслабваме

Американска диетоложка призова да спрем да отслабваме Снимка: ferra.ru

Американската диетоложка Ким Мурахвер направи доста изненадващо изявление. Тя призова хората да се откажат от диетите и да престанат да отслабват.

Според  специалиската това се дължи на факта, че много хора се опитват да отслабнат, за да подобрят самочувствието и да запазят здравето си. Но това, както отбелязва Мурахвер, може да се постигне и без загуба на тегло, съобщава WBUR-FM.

Гладът, кето диетата и другите методи за намаляване на излишното тегло - всичко това диетоложката нарича безсмислено. Тя обоснова позицията си с факта, че теглото зависи не толкова от поведението, колкото от генетиката. И дори ако човек постигне това, което иска, т.е. успее да отслабне, рано или късно той отново ще си възвърне загубените килограми. За това ще бъде достатъчно само да спре да се ограничава.

Проблемът (който всъщност изобщо не е проблем) е, че от гледна точка на тялото диетите застрашават оцеляването. Ние сме биологично предразположени да им се противопоставяме и да се съпротивляваме. За щастие, телата ни работят точно както трябва - като връщат теглото ни на ниво, което е възможно да се поддържа постоянно,  премахвайки заплахата от глад в бъдеще.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: