Илон Мъск "налага свои собствени правила в космоса"

Илон Мъск "налага свои собствени правила в космоса" Снимка: star link

Това обаче безпокои Европа

Ръководителят на Европейската космическа агенция (ESA) предупреди, че правителствата позволяват на технологичния милиардер Мъск да „установява свои собствени правила“ в космоса.


Главният изпълнителен директор на Европейската космическа агенция (ESA) Йозеф Ашбахер отправи предупреждение в интервю за Financial Times. Той каза, че компаниите на американския милиардер Илон Мъск могат да заемат доминираща позиция в развиващата се космическа икономика, в която бизнесменът вече диктува свои собствени правила.

Джоузеф Ашбахър, който пое поста главен изпълнителен директор на ESA през март, коментира пред Financial Times, призовавайки европейските лидери да спрат да позволяват на Илон Мъск да доминира в космическата икономика. Желанието на Европа да помогне на Мъск да разшири своята сателитна интернет услуга, Starlink, може да навреди на конкурентите в региона, каза той.

Космосът ще бъде много по-ограничен [по отношение] на честотите и орбиталните интервали“, потвърди Ашбахер в интервю за Financial Times.

„Правителствата на Европа колективно трябва да имат дял в това и да предоставят на европейските доставчици равни възможности.“

Сега, според The ​​Independent, след следващото изстрелване на Starlink на 2 декември, повече от една трета от всички спътници в орбитата на Земята са се оказали под контрола на компанията на Илон Мъск. Германия по-рано подаде молба до Международния съюз по телекомуникации, за да позволи на Starlink да изстреля около 40 000 спътника. Правителството на САЩ вече разреши на Мъск да изстреля 30 000 спътника. Той също така планира да кандидатства за лиценз в Индия.

Има един човек, който притежава половината от активните спътници в света. Де факто той определя правилата. Останалият свят, включително Европа, не реагира достатъчно бързо“, предупреди Ашбахер.

От Financial Times отбелязват, че след изпращането на последната партида спътници на Starlink, SpaceX постави личен рекорд за успешно изстрелване на ракети за една година –   27 ракети. Компанията на Илон Мъск контролира 37% (1753 спътника от 4841) от общия брой активни спътници в орбита. Авторите се позовават на данните на CelesTrak.

Starlink сега се конкурира с OneWeb, компания, подкрепяна от правителството на Обединеното кралство, в проект за създаване на мегасъзвездие от спътници в ниска околоземна орбита за подобряване на широколентовите услуги.

Amazon Project Kupier и китайското правителство също имат планове за изстрелване на сателити в орбита близо до Земята.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: